Connect with us

Нюзрум

Неочаквани промени от 1-ви юни! Раздават се пачки на всеки, който…

Published

on

пари

От 1 юни, когато влизат в сила промените в Закона за социалното подпомагане, ще се даде право на пълнолетните, които напускат резидентен тип услуги, да получават за период от три месеца целева помощ в размер на линията на бедност за съответната година, предава БНР.

С промените в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, които трябва да одобри правителството съвсем скоро, отпусканите от държавата помощи се обвързват с линията на бедност или процент от нея. Това ще разшири обхвата на хората с помощи с около 80% спрямо сега и ще увеличи размерите между 60 и 120% в зависимост от целевите групи.

Предвидено е, когато човек на месечно социално подпомагане започне работа, той да продължи да получава и помощи още 3 месеца.

Еднократната социална помощ за покриване на индивидуално възникнали нужди също ще е в нов размер. Сега тя се определя като петкратния размер на гарантирания минимален доход и е 375 лв. От 1 юни тази помощ ще е три пъти линията на бедност или 1512 лв. за тази година.

Освен това подаването на заявление за отпускане на социална помощ ще може да се прави във всяка дирекция социално подпомагане по избор на човек. Така помощ не може да се търси при необходимост, независимо къде се намира нуждаещият се на територията на страната.

Най-четени