Connect with us

Нюзрум

Алексей Петров с тежка заплаха! Призова Гешев да напусне поста и да му дадат друг за компенсация

Published

on

Императивно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо“.

Това заяви пред БНР бившата барета Алексей Петров.

„Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направеления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне – да му намери друга подходяща работа“, добави той в интервю за предаването „12+3“.

Според него случилото се е терористичен акт и е без значение кой ще се окаже субектът и коя версия ще се окаже вярната:

„Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. Посегателството върху него е с политически мотиви. Няма значение коя версия е. При тероризма – не се цели и не се измерва поражението му с разрушения, а с психологическо въздействие“.

„Емоциите силно надделяха над рационалното поведение. Широката публика беше доста объркана, дори притеснена“, отбеляза Алексей Петров.

Във Фейсбук има повече от 100 фалшиви профила, каза той относно снимка в социалната мрежа с израелски експерт.

„Злонамерени хора често се опитват да ме въвличат в неща, в които не участвам. Така мога да отговоря, когато съм лишен от трибуна или да се обърна към съда. В случая има нещо подобно. От това, което сте прочели на моята страница във Фейсбук, сте разбрали, че д-р Ципис има друга експертиза – той е мой колега и партньор в университета. Разработваме с него магистърска програма, свързана с политически науки и сигурност. Аз нямам връзка с митичния израелски експерт, който се свързва със случая с главния прокурор, нито съм го канил, нито пък познавам Ясен Тодоров, който го е завел, и още по-малко главния прокурор“.

Той призова да се преустановят всички внушения, твърдения и намеци по негов адрес във връзка с този случай.

По отношение на сигурността много отдавна се ползват израелски експерти, коментира Алексей Петров и уточни, че няма нищо лошо и в този случай да се използват:

Чуждестранният експерт може да предостави информация, но не може да получава информация по какъвто и да е случай“.

По думите му тревожното е, че главният прокурор е разпоредил за допускането на този човек в разследване срещу себе си. Тук ще възникнат и много въпроси дали това действие не е било и практика по други казуси, добави Петров.

Според него Борислав Сарафов е направил изявлението си спонтанно, импулсивно, в него няма емоция:

„В случая той поставя началото на сериозно разследване за разкриване на истината. От това начало зависи дали това ще се окаже режисура или това е някаква буря в чаша, при това вътрешна. Аз по скоро мисля, че е първото“.

Експертът се съгласи с твърдението, че прокуратурата е нагазила на политическия терен:

„Намира се там и трябва да излезе незабавно. Очевидно е, че има нужда от това. Трябва да се постигне друго доверие в институцията. Недоверието в институциите и държавността е причината за това насилие, което наблюдаваме, за престъпността, за агресията. Не приемам надцакването на институциите, дори в конкретния случай, когато говорим за терористичен акт“.

Най-четени