Connect with us

Нюзрум

РСМ размисли: Андрей Ковачев е добре дошъл

Published

on

Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. С такова изявление излезе днес Министерството на външните работи на РС Македония.

От там уточняват, че в групата, с която е пътувал евродепутатът Андрей Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, се казва в изявлението:

„За правителството на Северна Македония членството в ЕС е приоритетен въпрос. За целта са предоставени всички правителствени и административни ресурси за успешното приключване на процеса на скрининг и откриването на първия клъстер – фондации.

В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени.

Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените.

В тази връзка на 6 май на ГКПП Ново село „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, на група от петима граждани на Република България не беше разрешено да влязат.

Допълнително бихме искали да подчертаем, че в тази група, с която е пътувал евродепутатът Андрей Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония.“

На 6 май на ГКПП Ново Село Андрей Ковачев и Милен Врабевски не бяха допуснати на територията на страната да се поклонят пред паметта на загиналите на българското военно гробище в Струмица.

Последва незабавна реакция от страна на София, която заяви, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Този инцидент е достоен за съжаление, всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си и ще се обърна към представителите на РСМ да заявя това пределно ясно“, заяви вчера и председателят на ЕП Роберта Мецола. 

Тя коментира безпрецедентната постъпка на РСМ да не допусне на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани. 

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването, осъди недопускането на Андрей Ковачев в РСМ на 6 май. 

„Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие“, заяви Вархеи в Туитър. 

Властите в Република Северна Македония не обяснили причините защо не допуснат българите в страната, коментира пред БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев: “ Имаше само един лист хартия на който беше записал, че не ни се разрешава да влезем в страната“.

Най-четени