Connect with us

Нюзрум

Меглена Кунева шашна с призив в Деня на Европа

Published

on

Днес сме по-добре от 2007 г., категорична бе пред БНР Меглена Кунева – бивш министър по европейските въпроси.

Тя обясни разминаванията в мненията за Деня на Европа и Деня на победата с недостатъчно говорене и изясняване на различни позиции преди 9 май. Според нея повече трябва да се говори за това какво се случва в Украйна и позицията ни да бъде ясно изразена от българските политици.

„Никой не отрича борбата на Съветския съюз тогава и успеха в побеждаването на нацизма. Но Денят на Европа започва през 1950 г. с декларацията на Шуман и това е ден, в който ние отбелязваме желанието и намирането на формула на Европейския континент да има мир.

Точно обратното прави в момента Руската федерация, тя е агресор в Украйна и това няма как да бъде прескочено. Няма как да не го кажем днес. Няма защо да се спестява истината. И в Москва парадът е доста скромен, почти отсъстващ“, коментира Кунева.

По думите й това е ден за демокрация и мир. Когато една страна е нападнала друга и е на нейна територия – това няма как да бъде преглътнато и забравено, изказа мнението си тя.

Според нея ЕС не е раздиран от противоречия. По отношение на войната в Украйна имаме единна позиция, подчерта тя и отбеляза, че някои страни са по-предпазливи, а други – по гласовити по темата:

„Няма никакво колебание от нито една европейска страна в тази посока. Някои страни вероятно взимат решенията по-бавно. Когато имаш толкова травмираща история, както Полша и балтийските страни, вероятно по-бързо може да се формулира позиция и тя да е по-силно изразена“.

Меглена Кунева призова да помислим кое е най-важното, какво искаме от ЕС, какъв е нашият национален интерес, но и да се идентифицираме и с общия интерес на всички държави:

„Само ако го направим всички, само тогава ЕС може да върви напред. Ако ние решим да се затваряме в националните си интереси, нещата ще се пропукат“.

По думите й една от политиките, от която България изпитва отчетлив интерес, е разширяването. Според нея селскостопанската политика на ЕС ще се промени, след като един ден Украйна и страните от Западните Балкани се присъединят към Съюза:

„Първо ще има по-малко директни плащания. Тази политика изцяло ще се преориентира. Не е въпросът просто да кажем, че ние сме „за“ разширяването и да вдигаме лозунги. Трябва да започнем да мислим за нашата икономика и за тази трансформация. В момента основното за ЕС е сигурността. Тази сигурност няма как да продължи да бъде подкрепяна, ако ние оставим държави, които са буферни, а не са част от ЕС. Ние се укрепваме, укрепваме границите си, а това означава, че ние укрепваме сигурността си. Този разговор у нас не се води“.

Ние сме в ЕС, за да станем по-големи и по-силни, отбеляза Кунева. Според нея имаме самоподценяващо се отношение, а така няма как да имаме силен глас в ЕС.

„Имаме 3 теми, които са наши и ние не говорим за това къде иска да бъде ЕС. Когато не го правим, политиците нямат речника, убежденията, страстта да защитават национална визия. Тя просто не е обсъдена и затова ние вървим след събитията и се чувстваме като изпълнители“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени