Connect with us

Гербери

Атанасова издаде какво се случва между тях и ПП: Очаквахме поне принципност

Published

on

Нашето усилие в политиката е да градим мостове, не да рушим. Съвсем логично е да се стремим България да има стабилно и редовно правителство. Българските граждани недвусмислено ни показаха, че никой не е натоварен с пълното им доверие и не трябва да се чувства самодостатъчен, а трябва да гради мостове.

Смятам, че все още не е съвсем изчерпан шансът за правителство. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в НС Десислава Атанасова в предаването „Панорама“ по БНТ.

Тя отчете като позитивен знак фактът, че политическите сили вече си говорят.

„Многократно заявявахме, че сме готови на компромиси и го показваме. Вотът на българските граждани е ясен – ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Започнахме преговори, изготвихме обща програма.

Очаквахме добронамерено отношение, принципност. По някои точки нямахме противоречия, по други не може да се стъпи като основа. Кабинетът, който те бяха обявили дори не ни бе съобщен.

Как можем да работим заедно при това положение? Ако някой иска нашата подкрепа той трябва да си дава сметка, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила и трябва да се обсъжда какво е постижимо и какво не. Оттук-нататък вариантите са няколко. Има партии, с които можем да говорим по приоритети и други, с които нямаме допирни точки“, обясни тя.

„Г-н Борисов заяви в нощта на изборите, че най-стабилно би било правителство с Продължаваме промяната и Демократична България. Ние обявихме с кого бихме управлявали в 49-ият Парламент и с кого не. С ултиматумите, които ни се поставят от първия ден – подкрепа без участие в правителство, без да имаме претенции кой ще бъде министър, не става. Ние държим да бъдат уважавани нашите избиратели, искаме и споделена отговорност. Пред нас има и други варианти, пред тях няма“, подчерта Десислава Атанасова.

„Тези разговори не са безцелни и безсмислени, искаме да споделим отговорността, защото българските граждани са ни натоварили с най-голямо доверие. Ние можем да носим отговорност.

Те отказват заедно да застанем зад еврозона, Шенген, инфлация. Ако държат да излъчим правителство от личности, то може да е с ограничен мандат“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в НС.

Атанасова коментира и опитът за покушение над главния прокурор, след като стана ясно, че той е пътувал сам в колата, а не със семейството си, каквито бяха първоначалните твърдения.

„За нас беше шокиращо, защото до този момент всички изявления бяха в тази посока, че семейството на главния прокурор са присъствали в автомобила и са били застрашени. Не е приятно между институциите да има такива недоразумения.

До този момент НСО няма информация. Разчитам, че отговорните власти по най-бързия случай ще изяснят какво се е случило и отговорните за този акт“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени