Connect with us

Нюзрум

Витанов взриви ефира: Нинова е склонна да участва в кабинет, но Борисов не иска това

Published

on

Партиите нямат намерение да правят правителство, защото мислят за местните избори. Ръководството на БСП иска да се скрие зад колективно решение, за да прокара собствените си намерения. Това каза евродепутатът Петър Витанов в студиото на „Денят ON AIR“ в коментар на политическата обстановка.

„Правят се тънки политически сметки, свързани с представянето на местните избори. Няма спор, че те са важни, защото дават спокойствие и жизненост на всяка една политическа партия за период от 4 години. И това е причината партиите да не могат да пренебрегнат евентуалната щета от коалиране преди местните избори. Затова в момента сме свидетели на разговори, които нямат практически смисъл“, коментира Петър Витанов.

Според него вътрешнопартийното допитване в БСП има една цел – да обслужи желанието на тясното ръководство.

„Познавам моята партия и съм убеден, че са малко тези, които ще са склонни на някаква форма на политическо сътрудничество с ГЕРБ. Защото 12 години сме водили разгорещени политически спорове с тази партия. Не мога да се доверя и на достоверността на евентуално партийно допитване, защото то би обслужило тезата и желанието на тясното ръководство на партията. Това е просто бягство от отговорност. И ще е онзи печат, който трябва да институционализира решението на лидерката. Решенията обаче трябва да се взимат от лидерите“, каза още ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Петър Витанов смята, че участие на БСП в дясна коалиция би нанесло още по-големи щети на партията.

„Всеки опит БСП, която в момента е пета сила, да бъде въвлечена в едно дясно управление, ще доведе до нейния крах. Здравият разум ни казва, че нямаме място в подобна управленска конфигурация. Твърде малки сме, за да можем да участваме в нещо подобно“, каза още той.

Петър Витанов е на мнение, че лидерката Корнелия Нинова е склонна да участва в кабинет, но такъв не е желан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Отдавна в ръководството на БСП няма мисъл за бъдещето. И затова има хора в ръководството, които са склонни да се коалират с ГЕРБ. Но това би било пагубно за БСП. Борисов обаче няма намерение да управлява с коалиционни партньори БСП и ДПС, защото това ще има пагубен ефект върху неговата партия на местните избори“, прогнозира Витанов.

Петър Витанов коментира и атентата срещу главния прокурор.

„Очертават се две хипотези – реален атентат срещу личността на главния прокурор и опит за инсценировка. Която и да е от двете хипотези – това е тежък удар за страната ни“, каза Витанов и добави, че европейските ни партньори ще получат допълнителен мотив да отложат за пореден път членството на България в Шенгенското пространство.

Витанов разкри, че в края на следващата седмица в София ще се съберат представители на прогресивната левица от България и други европейски държави. „Искаме да покажем другото лице на левицата. Тази, която е свързана със справедливостта и с преодоляването на неравенството“, каза той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени