Connect with us

Fake Harvard

Акад. Денков избухна в ефир: Кой ни е изиграл и с какво?

Published

on

Има шанс за много компромиси, но има и невъзможни компромиси.  Невъзможни са компромисите, когато си поел ангажименти към избирателите, след това да не ги спазваш.

Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков по повод преговорите за правителство с ГЕРБ – СДС.

Ние сме поели два ангажимента – че няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ – СДС и че няма да участваме в кабинет с ГЕРБ – СДС. Това беше нашата основна линия в предизборната кампания.

За да избегнем случилото се в предишния парламент, решихме да започнем  нова линия – да направим компромиси, но без да нарушаваме обещанията, които дадохме на нашите избиратели.

Нашите симпатизанти не бяха много щастливи, че сме инициирали този процес, но бяха постигнати добри резултати, като например изготвената законодателна програма. Имаше много неща, които направихме, за да избегнем ситуацията от миналия парламент, която никой не иска, заяви акад. Денков.

Не е вярна тезата, че предложеното от нас правителство е партийно – единственото, което беше водещо, беше кои са експертите, които могат да работят като екип, за да изпълнят тази програма.

Шест човека от този списък са предложени от Демократична България, така че тезата, че ДБ се е дръпнала от този кабинет, просто не е вярна. Изборът на тези хора не е по партийна линия, а дали могат да се съберат като екип, за да изпълнят тази програма, посочи съпредседателят на ПГ на ПП – ДБ.

Въпросът с местните избори никога не е стоял пред нас, въпросът е, като дойде при нас вторият мандат, как да се състави правителство, което да изпълнява тази законодателна програма.

За да помогнем на ГЕРБ – СДС  да реши какво да прави, ние свалихме всички карти на масата. Ако не го бяхме направили, те щяха да имат основания да кажат, че нещо крием и затова не знаят какво да предложат с първия мандат, коментира акад. Николай Денков.

През цялото време чуваме обвинения от различни хора от ГЕРБ. Това е, защото ГЕРБ не знаят какво да правят в момента. Ние се опитваме да им помогнем да вземат решение, подчерта той.

Попитан дали от ПП – ДБ не блъфират, акад. Денков заяви: „За да правиш блъф, ти трябва да имаш скрити карти. Ние сме свалили всички карти на масата. Как се прави блъф със свалени карти?!“

В отговор на въпрос дали пък не се изиграни от ГЕРБ – СДС, след като са свалили всичките си карти на масата, съпредседателят на ПГ на ПП – ДБ каза: „Аз не виждам причина да се срамувам, че сме изготвили добра законодателна програма, добра управленска програма и добър състав на Министерски съвет.

Кой ни е изиграл и с какво? Ние показваме, че сме готови да управляваме, въпрос на решение на другите е дали да ни подкрепят“.

Най-четени