Connect with us

Нюзрум

Велева избухна: Грешка беше да поставят Сарафов под медийния прожектор, Демерджиев го уличи

Published

on

– Гешев е пътувал сам в джипа с охраната си, назначена му от НСО, и не е бил с членове на семейството си по време на атентата срещу него.

– Маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам.

– Щетите по бронираната лимузина, в която се е возил Гешев, след взрива са незначителни.

– Видът на взривното устройство и бронировката на джипа не позволяват осколките да проникнат вътре. Този взрив не е можел да пробие в купето.

– Прословутият израелски експерт, който бил заведен на местопрестъплението, е пристигнал в България два часа преди да избухне бомбата.

Това каза днес от парламентарната трибуна вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос от депутата Атанас Атанасов. И обърна с хастара наопъки цялата постановка по темата „атентат срещу Гешев“, изградена в последните 5 дни от следствието.

Изнесеното от Демерджиев влиза в крещящо противоречие с информацията, подавана от НСлС от първите часове на инцидента, станал на 1 май в 11,45 на пътя София – Самоков край село Ковачевци, та до днес.

Ако трябва да бъда по-директна – Демерджиев фактически уличи в лъжа Борислав Сарафов и то от най-високата трибуна в държавата. Което не е добре не само за МВР и за НСлС, но и за самата държава – защото тази недостойна неразбория се гледа от всички наши партньори и удря по и без това замърсения образ на страната ни. Казусът е достатъчно чувствителен, за го превръщаме в бейзболна топка между враждуващите институции.

И само категоричното оборване на лъжи и внушения може да върне доверието към прокуратурата и към самия Гешев по отношение на инцидента, който той претърпя, и който вече се превръща в скандал.

Евентуална Лъжа първа.
ГЕШЕВ Е БИЛ В КОЛАТА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ.
Информацията за това бе подадена първо от Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на НСлС, който в напоителните си тв изяви на 1.05.2023 г казва с пълната убеденост: “Очевидно покушението е професионално направено и добре изпълнено. Само една случайност е спасила както Иван Гешев, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време по този път“. Тази версия я повтори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, изразявайки съчувствие ден по-късно.

Днес се оказва, че „съчувствието за семейството“ е било излишно, защото Гешев е бил сам. И изникват парещи въпроси.
Кой и защо вкара образа на „децата, потърпевши от атентат срещу бащата“? Самото деяние „взрив срещу главния прокурор“ е достатъчно зловещо и дискредитиращо държавата. Ако децата не са били с бащата, защо и кому е било нужно да се нагнетява обстановката? Да, този елемент от предполагаемото покушение внася чувствителна лична емоция, която създава съпричастност към потърпевшия. Но да сложиш образно казано децата си под гумите на колата – не ми се връзва с нормалната човешка логика. Защо Сарафов направи това? Сега само и единствено Иван Гешев – бащата и Иван Гешев – главният прокурор трябва да дадат обяснение пред обществото.

Евентуална Лъжа втора.
ГЕШЕВ СМЕНИЛ МАРШРУТА И КОЛАТА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ
В първите часове на 1 май от следствието заявиха, че Гешев е сменил маршрута си в последния момент, както и автомобила си. Днес Демержиев оповести, че „маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам“. Защо обаче Гешев е сменил колата „в последния момент“? Какво е изисквало това след като отива на събитие на млади прокурори в Боровец? И за това събитие нищо не разбрахме.

„Някой е следил маршрутите на главния прокурор. Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита. Главният прокурор е бил мишена, която да бъде убита“, ниже упорито Сарафов и ни кара да настръхваме. Кой е следил маршрутите? Ако главният прокурор е бил мишена, какво правят службите в държавата? За какво им плащаме, ако не могат да опазят живота на един от най-овластените хора в държавата? Извикани ли за шефовете на ДАНС, на контраразузнаването, разпитани ли са? Гешев напоследък се оплаква, че е обект на интервенция от мафията. Ами в неговите ръце са всички атрибути за справяне с тази мафия!

На втория ден от инцидента от НСлС намекнаха, че има изтичане на информация от НСО и че само 6 души знаели за маршрута. Кога и как е било решено Гешев да пътува точно по този маршрут са въпроси, които също нямат официален отговор, а са от съществено значение за отговора на други ключови въпроси – колко време са имали извършителите за подготовка и реакция и за колко време е било планирано и поставено взривното устройство.

Евентуална Лъжа трета
ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО Е БИЛО ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА УБИВАНЕ НА ГЕШЕВ
Взривното устройство е било предназначено за убиване, а не за сплашване, обяви Сарафов. „Мненията на всички експерти са, че металните сачми са поставени, за да убият пътуващите и че взривът е заложен като засада – на място, където автомобилът намалява скоростта“, казва шефът на следствието преди да влезе на извънредното заседание на кабинета, свикано от премиера Донев заради атентата срещу главния прокурор. „Този взрив не е от естеството да проникне и да преодолее бронята на този автомобил и да убие главния прокурор“, опроверга го днес министър Демерджиев. Кой казва истината?

Евентуална Лъжа четвърта
ИЗРАЕЛСКИЯТ ЕКСПЕРТ ВЪЗХИТЕН ОТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА АТЕНТАТОРА, НАРИЧА ГО „ЗЪЛ ГЕНИЙ“
„Израелският специалист, с когото работим, изрази възхищението си за професионализма на извършителя. Говорим за зъл гений!“, казва на 2 май в 10.50 Сарафов. И тук следват въпросите, на които до този момент няма отговори: Кой е този специалист? Каква е неговата експертиза? Кой го е поканил? Защо е кацнал в България 2 часа преди самия „атентат“ и веднага е заведен на терена, както обяви днес Демерджиев. Как и по чия заповед е допуснат веднага до мястото на взрива? Кой го е съпровождал? С кой от криминалистите е работил? И в каква степен неговите констатации могат да се приемат за адекватни, така че върху тях да се гради тезата за покушение срещу главен прокурор на държава-членка на НАТО и ЕС?
В последното си извънредно изявлнение (3 май) зам.-шефът на НСлС Ясен Тодоров заяви, че „експертът от Израел, за който съобщи Сарафов, не е участвал в огледа, но се е запознал визуално със случая и е изказал само предложения“. E, кой казва истината и кой лъже и защо?

Не се наемам да коментирам в детайли всички технически аспекти на взрива и неговото поражение, тъй като има достатъчно компетентни по темата.

Същественият обществен проблем в този скандал се създаде от разноговореното от страна на овластените по темата институции и мълчанието на самия Иван Гешев.

Пускането на Борислав Сарафов в окото на медийния прожектор бе абсолютна грешка, защото той замърси терена с внушения и манипулации, които вече се стоварват на гърба на Иван Гешев.

Присъствието на висши представители на НСлС пред камери и микрофони и буквалното им „плещене“ по казуса създаде водевилен характер на случилото се и фактически компрометира разследването. Дали това умишлено и се прави, за да се навреди на Гешев или просто е израз на професионална недостатъчност на екипа – ще се разбере скоро. Но резултатът е един и той е доста неприятен – прокуратурата и НСлС имат съществен принос за наслагването в обществото на тезата за „инсценировка“ на вривяването на „кортежа на главния прокурор“. Впрочем – още не е известно дали е кортеж или са били само пилотна кола и автомобилът на самия Гешев.

От Прокуратурата и НСлС многократно подчертаха, че „този случай се употребява политически от хора, които нямат никакви познания относно разследването на престъпления“. Да, имат основаниия да изразяват недоволство в тази насока.

Но когато най-висши представители на следствието в същото време показват незадоволителни професионални познания, когато се опитват да правят внушения, които се разминават с действителността, обществото има право да задава въпроси и да търси истината.

И ако тази истина се прикрива или се злоупотребява с нея – проблемът става сериозен. Защото когато говорим за морал – той трябва да се спазва най-вече от държавниците.

Иван Гешев досега е показал достатъчно мъжество да се изправи срещу противниците си. Е, точно сега е недопустимо да се крие зад заместниците си и да остави манипулациите да се превърнат в лавина, която да го захлупи.

Източник: Епицентър

Най-четени