Connect with us

Нюзрум

Проф. Витанов: ПП иска такова животно, каквото нема!

Published

on

„В българската политика – покрайпразнично затишие. Маневри по татамито. Борисов води по точки. Театърът на абсурда продължава. 

ПП искат пак преговори но правителството да било изцяло тяхно, пък ГЕРБ да ги контролирали през Парламента. Такова животно нема. Каквото ще има – гергьовденски политически циркове по татамито. Протакане, за да може съдията да свири край на срещата преди да има ипон. Гледаме“, това написа математикът проф. Николай Витанов във връзка с политическата обстановка у нас.

„Хайде стига за българската политика. Сега за войната.

Чакаме си юруша. Както виждате, той си наближава, интензивността на схватките по фронта расте. Виждате опита за удар с дронове на украинската страна. Вече ви писах, черезултатите от това ще са ограничени.

Вчера свалиха собствен дрон над центъра на Киев под радостните възгласи на тълпата. Тълпата не знае, че този дрон показа на руснаците устройството и функционирането на украинската противовъздушна отбрана да държавните учреждения. Не си помислих, че използването на дронове от украинците ще доведе чак до такива резултати.

Юрушът още не е почнал, руснаците продължават да нанасят превантивни удари. Докато чакаме, правим анализите съгласно Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден осми)

Клаузевиц е писал доста за отбранителната война. Според него, това е такава война, която се води, за да се отстоява независимост. При това, в отбранителната война се използва театър на военните действия, приготвен от отбраняващия се.

Отбранителна война се води, пише Клаузевиц, когато неприятелят е по-силен от нас. Подготвените крепости и военни лагери следва да ни дадат преимущество. С това преимущество и неголяма армия от малка държава може да окаже значителна съпротива на неприятеля.

Ако териториите, на които се води войната, пише Клаузевиц, затрудняват воденето и заради затрудняване на противника при снабдяването, то преимуществата ни се увеличават. Ако противникът ни превъзхожда в умението на водене на войната, подготвените укрепления в театъра на военните действия мгат да компенсират грешките ни.

Целта на отбранителната война, според Клаузевиц, трябва да бъде изтребването на неприятелската армия или посредством сражение или посредством създаване на трудни за нея условия, които да я разстроят и принудят да отстъпи, при което да претърпи големи загуби.

Това е сухата теория за днес. Да видим как се прилага тя към войната в Украйна.

За Украйна войната е отбранителна, на театъра на военните действия украинците са подготвили доста крепости и укрепления. Затова войната върви бавно и по-слабата украинска армия успява да се противопостави на по-силната руска.

Особеното на тази война е, че кой знае какво проблеми при снабдяването няма. Това не е добре за украинците, тъй като не се изпълнява изискването на Клаузевиц за нарушаване на снабдяването на нападащата армия.

Наличните украински укрепления все още компенсират украинските грешки при воденето на войната. Но важни крепости са на път да паднат и това ще затрудни украинската армия.

Изтребването на руската армия чрез сражения не върви добре – безвъзвратните загуби са 3 -ма украинци на 1 руснак вследствие на руското артилерийско и въздушно превъзходство. Руската армия не е разстроена и не е принудена да отстъпва, търпейки големи загуби.

Та, чрез отбранителната война украинската армия някак държеше фронта, поставена на снабдителните системи на НАТО. Сега обаче, украинската армия трябвада обърне войната в нападателна. Напъват я външнополитически съображения.

Руснаците знаят това и са подготвили театъра на военните действия за отбранителна война за някое време. Цел – разстройване на украинската армия с последващото и отстъпление при понасяне на големи загуби. Идея – тази на фон Молтке – като няма армия, се губи и територия.

Украинската армия я напъват да даде решителното сражение и то при условия, неизгодни за нея според Клаузевиц. Превръщането на отбранителната война в нападателна при липса на условия за това е тежка грешка.

Някои украински генерали виждат това и се мъчат да протакат. Това още повече влошава нещата със шансовете за юруша, тъй като руснаците започнаха да нанасят масирани превантивни удари.

Юрушът трябва да почва. Максимално скоро. Или руснаците ще го удавят в кръв, преди да е почнал.

Да спрем дотук. Поглеждаме към Крякан фон Юрдековиц за анализ за войната. И днес няма-а-а . Кряканчо не може горкия. Кряканчо може да бълбука калта в локвата, като изпуска въздух от човката.

Вчера Кряканчовците се занимаваха с ироничната ми забележка за малката тайна. Голямо бълбукане на калта падна. Юрдечета мои, на колко километра от нашата граница е този район в Молдавия? Хайде, зададох ви тема за човкобълбукне на калта за днес.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 128)

караме нататък с управлението на политическия конфликт. И тъй, разбрахме, че без политически конфликти няма как да се мине.

Като не може да го предотвратим, поне да го управляваме. Но какви са факторите, позволяващи управлението на конфликта и има ли ги у нас? Оглеждаме се за следите неща:

1. Има ли в обществото механизми и структури за водене на преговори? Като гледаме текущия политически конфликт у нас – има. В Народното събрание например.

2. А има ли съгласие, какво трябва да е решението на конфликта? Тук съгласие няма. А едната от страните демонстрира завиден инат

3. Използват ли се наличните традиции за мирно решение на конфликти налични у нас и в чужбина. След като плющаха шкембета по паветата и се арестуваха, сега са седнали да си приказват.

Това си е положително развитие. Стой обаче един горчив въпрос – и за какво беше плющенето на шкембаци по паваците? 3 загубени тодини.

4. Подходящи ли са личностните особености на участниците в конфликта за разрешаването му. Ами, не са.

5. Подходяща ли е националната и културната среда за разрешаването на конфликта. И тукнещата не са много подходящи.

Хайде стига за днес.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 86)

…За разлика от страните-членки на ЕС, у нас трудът няма статус на доминантен приемлив начин на получаване на доходи. Напротив, масово почитан е хитрецът и измамникът, който получава много пари, без да работи….

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от книгата писана преди 20 години.

Там също е написано , че адаптацията на икономиката ми в Европейския съюз ще трае поне едно десетилетие и че голяма част от хората от двете активни (тогава) поколения ще останат зад борда, като програмите за временна заетост няма да решат проблема.

Е, имал Витанов бол време, писал. 86 дни ви описвах избрани положения от малката ми книжка за популационната динамика. Книжка, която тогава разяри много хора.

Сега е модно да се рови из архивите на Фонда за научни изследвания, за да се гледа кой е получавал финансиране и кой не. Ами ровете. Вижте какво ми е финансирането на научните изследвания след като излезе тая книжка. Финансирани проекти, ръководени от Николай К. Витанов (да не се бърка с Николай В. Витанов) – 0 лева.

Е, като няма финансиране – каквото Витанов реши да каже и колкото реши да каже. Между другото – финансиране на Николай К. Витанов от Фонда за научни изследвания за работата му по COVID-19 – 0 лева. Както виждате – то си се трупа. Ето – Витанов не е ял народните пари. Защо го търсите за резултати?

Търсете резултати там, където сте давали парите. Значи мачкаме едни, а фаворизираме други. А като дойде време да се показват резултати, се крем зад резултатите на мачканите. Бравос! Прокопсали сме много, нали така. И още ще прокопсаме. А Витанов ще продължи-и-и-и да си публикува резултатите в чужбина. Много по-престижно е. И още нещо: Ефективността е равна на получените резултати върху финансирането. Получени резултати – страшно много, финансиране – 0. Ефективност – безкрайна.

От утре започват бележки по избрани теми от другата ми книга – Социална динамика без формули. Там да видите, какви интересни неща ще има.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 288. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Че и десетият почнал.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 392. 1 година и 27 дни. Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – каква е динамиката на конфликта? Конфликтът не е точков във времето. Той заема някакъв отрязък от време, в който се разполагат етапите му. Тук ще разгледаме четири-етапната схема на конфликта.

При нея имаме предконфликтен етап (латентен конфликт), етап на открит конфликт, етан па завършване на конфликта и следконфликтен етап (където отношенията може и да се нормализират).

Днес ще обсъдим

Етап 3 – завършване на конфликта.

При този етап силата на противоборството отслабва. Участниците в конфликта виждат, че действията им не водят до постигане на наболязаните цели и не разрешават противоречията. Започват да се търсят способи за регулация на конфликтната ситуация.

Приложено към нашия тригодишен политически конфликт. Цел – изчегъртване на ГЕРБ, методология – пльос шкембето на павето. Добре, цели и методологии всякакви може да има. Резултат – никакъв.

Общественото развитие загуби три години, имаме си и криза, която става все по-всеобхватна. ГЕРБ си е първа политическа сила, политическият живот е блокиран.

И кой ще плати за шкембепльоскането по паветата. Народът разбира се. Той пак е излъган и пак си плаща за това. За да завършим весело, ето ви

Закон на Витанов: Политик без шкембе е гладен, политик със шкембе е ненаяден.

Ще кажете, че съм дълбоко разочарован от българските политици. Ами така е.

Хайде стига за днес, че има парламентарният театър, а той не е за изпускане„, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени