Connect with us

Нюзрум

Нов скандал! Депутатите избират комисии, а БСП реши да напусне: Ще се върнем, когато този водевил спре

Published

on

Нов скандал избухна в пленарната зала. Този път причината бе в сформирането на комисии. В хода на дискусиите депутатите си размениха остри реплики и нецензурни думи, което накара социалистите да напуснат.

„Тази дискусия, която водим в последния час, забива последния пирон в парламентаризма“, заяви зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин. „Ние ясно сме заявили, че трябва да се изберат комисии и парламента да започне работа. Нашата парламентарна група напуска залата и ще се върнем, когато приключи този водевил“, категоричен бе той.

По-рано през деня депутатите включиха две нови точки в дневния си ред – избор на постоянни комисии и проект на решение за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). Но така и не могат да постигнат нужния консенсус и да стигнат до гласуване.


Георги Свиленски от БСП призова колегите си от двете най-големи политически сили да изберат най-сетне председатели на комисиите. Моля ви да се разберете какво правите, дори няма да коментирам какво е поведението ви в момента, обърна се към ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ социалистът.

Настимир Ананиев от ПП – ДБ му отговори: „Стига с това. Хвърляте само някакви гръмогласни думи. Ако бяхте оставили само ГЕРБ и ПП-ДБ да бяха гласували, щяхте да видите, че нямаше да има мнозинство.“

„Г-н Ананиев, 43 народни представители от ПП са гласували затова в момента да разглеждаме избора на председатели на комисиите, моля ви още веднъж решете се какво искате“, репликира Свиленски.

Йордан Цонев от ДПС се опита да въведе ред, като каза:
„Няма консесус от парламентарните групи за избор на ръководствата на парламентарните комисии, затова ви предлагам следното: Комисиите трябват да заработят, защото имаме важни закони. Вие ще ги свикате по ваше желание, но няма да има кой да ги води, нали така? Ако не приемем предложението на г-жа Атанасова, комисиите няма да заработят. Има други политически механизми, но те трябва да са законни. Или просто отлагаме въпроса за следващата седмица“.


Но съпредседателят на ПП Асен Василев предложи да отложат избора на ръководствата на комисиите за следващата седмица.

Цончо Ганев от „Възраждане“ изрази мнение, че се чувства ужасно неудобно от случващото. Но също наля масло в огъня: „Има жесток бойкот от страна на ПП в момента. В миналия парламент по същия начин беше бойкотирана съдебната реформа от същите представители на същата група. В момента тук се разиграват такива театри…Хайде да не отлагаме, а още сега да разрешим проблема и да си свършим работата. Вие сте патерица на ГЕРБ и ГЕРБ обаче няма да ви дадат правната комисия. За пореден път сте подведени и използвани“.

Най-четени