Connect with us

Нюзрум

Доц. Киселова каза датата за връчване на първия мандат и се присмя на ПП: Подцениха Борисов, а не трябваше

Published

on

9 май е добра символна дата за връчване на първия мандат. ПП подцениха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а поведението на ДБ показва „онази предпазливост, която трябваше да имат и ПП“.

Това посочи в интервю за БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Месец и три дни след светкавичното свикване на парламента законодателната дейност на институцията е блокирана, а парламентарните комисии все още нямат председатели.

„Това е поредното усилие да бъде забавено всичко. Забавят възможността да се премине към същинската работа на Народното събрание. Всяка една от двете страни иска да се опитат да надделеят в преговорите и оттам да доминират не само в правителството, но и в рамките на Народното събрание. Комисиите, респективно законодателната дейност стават заложници. Все още върви премерване на силите между първите и вторите.“

Това мнение изрази доц. Наталия Киселова.

„Вариантите, пред които е изправено НС, са два и те са различни от това, което предлагат от ГЕРБ – да бъдат формирани комисии, а по-нататък да се избере ръководство. Или трябва да има политическа декларация, около която да се обединят всички парламентарни групи, кои са онези най-важни законопроекти, около които ще се обединят всички. И не бива бюджетът да прилича на сватбарско обещание. Другият вариант, към който може да се премине, е временни комисии с цел да могат да го придвижат напред, да не се губи време, а през това време да се водят преговори.“

Конституционалистът подчерта колко е важно „да има джентълменско споразумение, че не се внасят екзотични идеи, да не се внасят законопроекти-близнаци“, които биха осуетили приемането на определени закони.

9 май е добра дата за връчване на първия мандат на ГЕРБ. Тя ще бъде не само символна, но и тест за ГЕРБ – дали са за европейско бъдеще на България, коментира Наталия Киселова в предаването „Преди всички“.

В момента сме свидетели на политическа безпомощност от страна на всички парламентарни групи, изтъкна Киселова.

Местните избори могат да бъдат изтеглени малко по-рано, а парламентарните – да се проведат заедно с втория тур на местните, очерта различни възможности специалистът по конституционно право.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени