Connect with us

Нюзрум

Тошко Йорданов обяви – ще подкрепят ли ГЕРБ и има ли постигнато споразумение

Published

on

Тази среща изобщо не беше за подкрепа на мандат на ГЕРБ, а разговор на експерти по експертни политики. По отношение на бюджета имаме сходни десни икономически разбирания, имаме разминавания обаче за някои неща – в съдебната реформа и заложените от Кирил и Асен промени в ПВУ. Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пред медии след разговорите с ГЕРБ.

Той уточни, че са говорили по сектори и гледали къде имат допирни точки: „Където нямахме си казвахме размиванията без политическо лицемерие. В момента говорихме само за конкретни неща. ИТН биха подкрепили това, което смятаме за правилно, без политически окраски. За правителство не е говорено, да припомня, че ние свалихме тази партия от власт.“

„Подкрепа за кабинет на ГЕРБ няма да дадем, ще гласуваме всичко полезно. Ако ще предлагат нещо, то си зависи от тях. Мандатът не е важен, важно е как ще бъде оформено едно управление“, увери той.

„Ние достатъчно грешни неща подкрепихме като глупави коалиционни партньори. Тази наша грешка се стоварва върху всички нас. Некадърната финансова политика на Асен Василев поставя страната в ужасно състояние. Ако се продължи тази политика, има 13 млрд. дефицит само за една година, следващата още толкова“, каза още Йорданов.

„Имаме различия в съдебната реформа. Не е за механизма за разследване на главния прокурор, той е вкарана и ще бъде направен, но не е добре измислен и ще падне в КС. За КПКОНПИ имаме различия и притеснения, най-вече за разследващите функции на някои органи. За Закона за домашното насилие имаме известни съмнения“, допълни той.

По думите му едно тяснопартийно правителство няма да срещне подкрепа.

„България е била и в по-лошо финансово състояние. От батака винаги има излизане. Не сме в най-лошото състояние като това по времето на Жан Виденов, но не сме и в добро състояние. Честността на което и да е управление трябва да е водещо. Не мисля, че българите са глупави и биха искали след 5 години да се чудят какво да правят и как децата им ще плащат за глупавите решения“, смята още той.

„Ходете питайте ПП защо не се случи изчегъртването на ГЕРБ. Те тръгнаха срещу нас, работеха на всички нива с ГЕРБ. Този ГЕРБ няма властовия ресурс като онзи ГЕРБ на Борисов, когато той беше несменяем. В момента други хора се мислят за важни премиери, без да имат качествата за това.“

На въпрос дали са готови да излъчат експерти, той заяви: „Ако се стигне до този разговор, ще го водим. Ние от ИТН имаме експерти.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени