Connect with us

Гербери

Продължението: Атанасова посрещна БСП с комплимент, а Вигенин я контрира незабавно

Published

on

„Тези консултации изискват от нас да осъзнаем отговорността, която стои пред нас, затова 49-тия парламент да изпълни основната си задача – да състави правителство“, заяви в началото на срещата с БСП председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Нашата управленска програма е представяна многократно, като винаги сме се стремяли не само да отговорим на обществените очаквания, но и да бъде реализирана. Вярно не в екселска таблица, но ясно написана, за да може да се реализира“, заяви още Атанасова. Тя предложи разговора да премине към секторни политики, защото са намирали теми по много теми, но да бъдат обсъдени и тези, по които имат различия.

Кристиан Вигенин от своя страна заяви, че се отзовават на срещата, защото знаят, че диалог трябва да се води, като винаги са били конструктивни. „Структурирането на целия процес не се прави по най-добрия начин, самата покана беше отправена да се обсъжда програмата на ГЕРБ, после ни беше изпратена екселската таблица на ПП“, заяви Вигенин и отчете, че БСП са единствената лява формация в това НС. По думите му преди да започне сравняването на програмите и всичко останало, трябва да се тръгне от големите национални приоритети, а след това към тях да се добавят детайлите. Той поиска да разбере как ГЕРБ си представят срока на действие на едно редовно правителство, което ще покаже какви ще бъдат приоритетите и целите. От БСП искат също така да знаят формата на едно такова правителство, дали то ще бъде на малцинството, коалиция или на личности.

От БСП смятат, че едно редовно правителство трябва да се ангажира със социалната, демографската криза, съдебната реформа, здравеопазване, Шенген. По повод на финансовата политика Вигенин отчете, че стабилността е важна, но не за сметка на социалните очаквания на хората.

„Ние смятаме, че бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, но не и над 6% както смятат от служебния кабинет и можем да разсъждаваме върху такъв от 4%“, заяви Вигенин. 

Най-четени