Connect with us

Нюзрум

Доказателство разби всички като ген. Гном, които твърдят, че атентатът срещу Гешев е инсценировка

Published

on

Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Той цитира първоначалните заключения на българските експерти, както и на израелски специалист по борбата и противодействието на тероризма. Експертът от Израел не е участвал в огледа, но се е запознал визуално със случая.

„Най-общо становището е, че имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица. Взрив на място, подходящо да нанесе поражения върху преминаващи МПС с огромна поразяваща сила. Ако попадението е било на точното място и върху МПС с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една и две“, каза той.

Израел и други партньорски служби са предложили помощ в разследването на атентата и българските разследващи органи са готови да се възползват от тази помощ при нужда. Тодоров коментира и твърденията, че кратера след взрива е твърде плитък.

„Кратер може да има, когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив, целящ да порази преминаващи превозни средства, поразяващата сила ще е насочена настрани, а не надолу“, каза той.

„Предварителното становище на експертите е, че ударната вълна е била много силна. Скоростта, с която осколските са излетели превишава може би 10 пъти скоростта на куршума изстрелян от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект“, каза зам.-директор на НСлС.

„Факт е, че в деня на атентата се е движил с брониран автомобил, а предния ден е бил с неброниран. Въпрос на щастливо стечение на обстоятелства е, че е сменил автомобилите. Дори автомобилът да е брониран без да се направят съответните изчисления не може да се каже дали той би устоял на тази ударна вълна и на скоростта на тези осколки“, допълни той.

По думите му нападението срещу главния прокурор е много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо ликвидиране на определено лице или лица.

Заместник-директорът на следствието коментира, че очаква разследването да отнеме много време. Тепърва се очакват резултатите от назначените експертизи. Предварителното становище е, че поразяващата вълна е била много силна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с десет пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматично оръжие.

„Ние тичаме срещу вятъра и ще трябва да го изпреварим, ако искаме резултат“.

Работи се по всички версии като разследващите целят да установят всички по веригата – извършители, посредници, поръчители.

Тодоров коментира още, че случаят се употребява политически от хора, които целят дивиденти единствено за себе си, както и че за голямо съжаление е установил, че явно моралът на нашето общество е доста занижен.

„Предлагам на тези радетели за съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се стигне дотам да правим следствен експеримент, да се включат в него като се качат на един автомобил и преминат с него в момента, в който възпроизвеждаме взрива, който се е случил“, каза Тодоров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени