Connect with us

Нюзрум

Ето какво се случва с ученичките на Иван Гешев след атентата срещу баща им

Published

on

Семейството и близките на главния прокурор Иван Гешев са в шок от извършения срещу него атентат на 1 май по пътя София – Самоков. Изключително уплашени от избухването на бомбата били двете му дъщери Ивет и Далия, които са ученички, както и съпругата му Детелина.

„Добре съм. За децата ме е страх!“, каза Гешев непосредствено след атентата пред журналистката Соня Колтуклиева. По-късно той допълни пред журналисти: „Добре, че смених колите в последния момент. Иначе … добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха“.

Бомбата с 3-килограмов тротилов еквивалент, която целеше да взриви колата на Иван Гешев, гръмна на празничния 1 май малко след 11:30 часа при проливен дъжд в местността Ярема на пътя между София и Самоков. Главният прокурор е бил в основния автомобил на кортежа на НСО. Бомбата, заложена до пътя, експлодирала точно в момента, когато колата на Гешев се изравнила с нея.

Той и семейството му нямали никакви притеснения преди атентата. Предстояло му пътуване за Турция на следващия ден. В последния момент обаче се отклонил от маршрута си и решил да посети събития с младши прокурори в базата на прокуратурата в курорта Цигов Чарк на язовир „Батак“. Взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев е бил „насочен“ и задействан дистанционно, а по него са действали професионалисти, които са знаели точно кога и към кой автомобил да се задейства бомбата. Гешев е бил с брониран автомобил, което вероятно е спасило както неговия живот, така и този на семейството му. По колата обаче има следи от пораженията от взрива. Бомбата била с осколки и със сачми, за да се нанесат повече поражения. Част от тях дори успели почти да отсекат дърво, изкопали 3-метров кратер, а взривът е вдигнал 4-метров огън.

От около две години Иван Гешев и семейството му се охраняват от НСО, след като парламентът отне от главния прокурор Бюрото по защита и го прехвърли към Министерството на правосъдието.

В шок от атентата изпаднали и всички близки на главния прокурор. Гешев е представител на една от най-известните български фамилии, оставила видна диря в историята на България. Гешевият род тръгва от Босилеград в днешна Сърбия, преминава през Македония и стига до Златица и София. За негов основоположник се счита Партений Гешев – виден духовник, революционер и учител. През 2020 г. бе излъчен документален филм, проследяващ историята на славния род, в който участие взе и самият главен прокурор. Той произлиза от разклонението на фамилията от Златица, откъдето е родом баща му Стоимен Гешев. След като завършва техникума по енергетика „Вилхелм Пик“ в София, Стоимен остава да живее в столицата. Близо 30 години работи като служител на КАТ. Жени се за съпругата си Дилка Илиева, акушерка по професия, която е майка на Гешев и на три години по-малкия му брат Георги. Роднините от най-тесния семеен кръг на главния прокурор не са публични фигури и избягват медийното внимание.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени