Connect with us

Fake Harvard

Рали шампион, напусна ПП – бесен на Киро: Не искам да съм част от едно огромно безхаберие

Published

on

„Разбрах, че ставам част от едно огромно безхаберие“. Това е равносметката на осемкратния рали шампион на България Димитър Илиев за участието му в управлението на „Продължаваме промяната“, която днес сподели в ефира на БНТ, съобщава novsport.com.

Припомняме, че Илиев е и сред учредителите на харвардската политическа партия и дори бе водач на листата им за народни представители в Област-Кърджали. Последователно бе назначен за съветник на министър-председателя, а след това пое управлението на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Само след 7 месеца във властта обаче той излиза омерзен от екипа на Кирил Петков.

Илиев се опита да не напада директно довчерашния му шеф, но в институциите отдавна се знае за нарастващия гняв на автомобилния състезател към премиера в оставка Кирил Петков и неговото обкръжение. Това била и причината сам да поиска да си тръгне, а Министерски съвет се опита да замаскира поредния скандал.

В края на деня в понеделник (11 юли) бе разпратена безлична информация за медиите за кадровата промяна с уклончивите думи, че оставката на Илиев е „по негова молба“.

Днес обаче истинската причина излезе наяве. „Разбрах, че ставам част от едно огромно безхаберие. В нашия сектор броим несвършената работа в жертви. Същевременно трябва много малко да се промени в работата на институциите, но няма воля“, категоричен бе Димитър Илиев.

„Без политическа подкрепа няма смисъл да стоя“, директно заяви той в ефира на националната телевизия като с думите си призна и липсата на воля от страна на Кирил Петков.

Запознати твърдят, че разривът между двамата е вървял по много линии. От една страна досегашният премиер предпочитал да се вслушва в съветите на компрометирания бивш полицай Богдан Милчев, отколкото в тези на автомобилния състезател. Същевременно се задълбочило и неразбирателството му с Бойко Рашков след като станал ясен полицейския чадър над рецидивиста Георги Семерджиев. За да покаже липсата на каквато и да е воля от страна на МВР да се бори с джигитите на пътя, Димитър Илиев наредил да се сложи камера за скорост на Агенцията по пътна безопасност на мястото на трагичния инцидент на бул. „Черни връх“, която само за ден регистрирала стотици нарушители. Дори тези данни обаче не трогнали Рашков или неговия шеф Кирил Петков да вземат реални мерки за повишаване на безопасността на пътя.

Днес Димитър Илиев не спести критики и за основния спонсор на „Продължаваме промяната“ – транспортния министър Николай Събев. За работата на неговата институция, Илиев сподели: „Корупцията е огромния проблем – купуват се книжки. До кога ще продължи това? Отчайващо е, затова си подавам оставката… Мога да намеря 1000 други начини да си губя времето. Много се съмнявам някога да работя отново в държавна администрация“.

Особено критичен бе Димитър Илиев и по адрес на довчерашните партньори в управлението от „Има такъв народ“. Според него Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция пътна инфраструктура отказвали да направят дори елементарни действия за повишаване на безопасността и се налагало ежедневно да спори с тях. Специалисти обаче коментират, че нито една критична дума не била казана в публичното пространство по адрес на Гроздан Караджов или МРРБ до момента, в който Слави Трифонов не съобщи, че излиза от властта. Затова и днешната атака от страна на Димитър Илиев звучеше много повече като опит за фалшив реверанс към довчерашните му приятели от „Продължаваме промяната“, отколкото като принципна позиция.

Все пак Димитър Илиев не си тръгва с празни ръце от властта. Една от големите му цели, с която влезе в политиката, вече е постигната, след като министърът на спорта Радостин Василев успя да отнеме лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт и го връчи на бащата на Димитър Илиев – Владо Илиев. Така семейство Илиеви ще има достъп до милионите, които Международната автомобилна федерация отпуска за организиране на състезания, както и ще бъдат пряк бенефициент на държавна субсидия.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени