Connect with us

Fake Harvard

ПП представи кабинета „Денков“, ето кои са принципите

Published

on

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ представиха проекта си за кабинет на специална пресконференция. Кирил Петков посочи пет принципа, на базата на които той е създаден. 

„Първият принцип. Най-важното е да започнем да решаваме проблемите на хората. Това го започнахме от първия ден след изборите, с ясна законодателна програма, с изготвянето на управленска програма. И днес с проект за кабинет“, каза Петков. 

„Вторият принцип, Обещанията преди изборите да бъдат спазвани след изборите. Нямаме право да подменим вота на над 600 000 граждани. Затова казвам, че няма да подкрепим първия мандат и няма да има съвместен състав на втория кабинет 

Третият принцип. Водеща ще е експертността. Затова номинираме академик Николай Денков за премиер. Денков е в топ 1% на всички учени в неговата област в света. За мен е истинска гордост, че може да предложим такъв човек да води България. 

Освен академик Денков, ще предложим проф. Тагарев в сферата на отбраната, проф. Хинков в сферата на здравеопазването, проф. Даскалов в сферата на образованието. 

Следващ принцип. Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация. Затова нито аз, нито Христо Иванов, нито Атанасов, нито Велислав Панев ще сме част от този министерски съвет. 

Истинското разделение на властите е между изпълнителната власт и парламента. Ние сме готови да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може парламента да има много твърд и ясен контрол върху правителството на малцинството. 

Искаме да продължим това, което започнахме в миналия кабинет,. Голяма част от инвестиционните разходи да бъдат координирани с комисията за регионално развитие. Така че средствата да се изплащат по прозрачен начин. По този начин тази прозрачност ще даде начин за истинските изпълнения на тези проекти по най-прозрачния начин. 

Това ме води до петия принцип. Не искаме да се занимаваме с политически игри и нищо друго. Искаме с пълна прозрачност да решим проблемите на хората. Затова представяме нашия кабинет, ако се стигне до втори мандат“, каза Петков. 

Министър-председател – Николай Денков. Той вече веднъж бе кандидат за премиер от ПП в предишното народно събрание. Бил е служебен и редовен министър на образованието.

Министър на финансите – Асен Василев, който е съпредседател на ПП и заемаше поста в първото служебно правителство на Стефан Янев и редовното на Кирил Петков.

Министър на вътрешните работи – Андрей Янкулов.

Министър на правосъдието – Милен Матеев, бивш депутат от ПП и председател на комисията по правни въпроси на парламента в предишния мандат.

Министър на енергетиката – Радослав Рибарски, който е депутат от ПП.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков, бивш зам.-министър във ведомството и депутат от ПП.

Министър на външните работи – Ирена Димитрова, бивш зам.-министър.

Министър на иновациите – Даниел Лорер, който заемаше поста и в правителството на Кирил Петков. Лорер е сочен за третия „силен“ в „Продължаваме промяната“ след Кирил Петков и Асен Василев.

Министър на здравеопазването – д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Министър на транспорта – Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на дружеството за въздушни линейки „Хели Мед Сървиз“, което бе закрито.

Министър на образованието и науката – проф. Генка Петрова, бивш зам.-министър.

Министър на отбраната – Тодор Тагарев, който заемаше поста в едно от служебните правителства, назначени от президента Росен Плевнелиев и трябваше да стане министър в правителството на Кирил Петков, след като бе махнат Стефан Янев.

Министър на труда и социалната политика – Иван Кръстев, бивш заместник.

Министерство на икономиката – Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов.

Министър на електронното управление – Александър Йоловски, бивш зам.-министър.

Министър на земеделието – Христо Даскалов, бивш шеф на Българската агенция по безопасност на храните.

Министър на околната среда и водите – Юлиан Попов, който вече веднъж бе служебен министър в това ведомство.

Министър на туризма – Гергана Кабаиванова

Министър на културата – Яна Генова

Министър на спорта – Димитър Илиев, автомобилен състезател, който в кабинета на Кирил Петков бе сложен начело на агенцията за безопасност на пътищата.

Най-четени