Connect with us

Нюзрум

Социолог: Борисов е мъж с кураж! Прави дори неща, които не се харесват на съпартийците му

Published

on

Васил Тончев е завършил философия с профил социология в СУ „Климент Охридски“. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно – научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция „Сова-5“, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига „Харис“.  Ето какво казва, цитиран от „Марица“: 

– Г-н Тончев, последното изследване на „Сова Харис“ показва, че има някакво разделение ​- една трета от българите не могат да изберат кой е по-добрият вариант за развитието на страната ни ​- 20% искат да има кабинет с мандата на ГЕРБ, същият дял – 19,6% смятат, че трябва да се отиде на нови избори, а 17% искат България да се управлява от кабинет с третия мандат. Не са ли странни тази резултати? 


– В тях няма нищо учудващо. Като имате предвид, че политически пасивни са много повече от хората, това изобщо не е за учудване. Почти две трети изобщо не гласуват на избори. Тази хора, като ги попитате за кабинет, ви отговарят така. В изследването са включени и тези две трети негласуващи. Тук са всички български граждани с право на глас.

– Интересно е, че застъпниците на кабинет с третия мандат са повече от тези, които искат кабинет на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. 

– Това също е съвсем нормална ситуация. Хората явно искат победителят от избори да реализира своя мандат. Това, което става сега, донякъде противоречи на здравия разум. Макар да е очевидно за всички, че трябва да се направят компромиси, за да може България да излезе от тази ситуация. ПП и ДБ някак си не разбират, че загубиха изборите. И не показват с поведението си, че са склонни на съответните компромиси. Точно обратното бих казал за Бойко Борисов, който според мен в момента се държи лидерски. Той прави неща, които не се харесват и на хората, които са го избрали, и на хората от партията си. Опитва се да излезе от тази ситуация, като мисли много по-държавнически, отколкото опонентите си.  

– Как ще приключат преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“? Коя от тези формации се прояви като най-диалогична?    

– Очевидно Бойко Борисов показа, че е най-диалогичен. Оттук трябва да се изходи с позицията, че компромис трябва да бъде направен в името на страната ​- включително и с цената на някакви електорални загуби на политическите партии. В дългосрочен план това ще доведе до политически дивиденти – че си имал позиция, която е довела до нещо позитивно, свързано със стандарта на хората и начина им на живот. Формацията, която сега направи компромиси, ще спечели и ще покаже по-голяма зрялост. В дългосрочен план ефектът ще е такъв.  

– Бойко Борисов прави ли реално стъпка назад в момента, или блъфира?

– Според мен прави много сериозен компромис. Всичко това е с цел да се излъчи редовно правителство. Той е този, който дава някакъв тон. Но ПП-ДБ са в много трудна ситуация да се измъкнат, защото някак си хем си втори, хем пък да имаш претенции изцяло да реализираш своята визия за политика и за развитие на страната – това е доста слаба позиция, доста нелогична. Очевидно е, че всички трябва да направят компромиси и да дадат назад. И е очевидно, че някак си партийният интерес трябва да се загърби за сметка на националния интерес.

– Какво мислят за това твърдите ядра на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“? Ваш колега ги оприличи с най-шумните агитки на футболните тимове.

– Хората, както и елитите в тези партии, мислят партийно ​- през интересите и собствените си убеждения. Очевидно е, че страната е така разделена, че нищо добро не ни чака, ако не намерим единство, за да можем всички да си дадем сметка в каква ситуация сме и кой е верният път за страната.

– 19,6% смятат, че България трябва да отиде на нови избори. Не са ли именно това твърдите ядра на двете големи партии?

– Не можем да кажем така. Но това е пак в тази връзка – или „нашата партия”, или „да ходим на избори”. Тези 19,6% са тези, които не са склонни да се направи компромис. Но тук може и да са негласуващите.

– Защо ПП и ДБ не са склонни на големи отстъпки? 

– Според мен, защото им липсват трезва оценка и политически опит и зрялост. Не само в тази ситуация е това ​- това го наблюдаваме от доста време, включително от времето, когато бяха на власт. Пак ще повторя ​- те се държат така, сякаш не ​са загубили изборите. Там няма единство – едно е каквото говори проф. Денков, съвсем друго е това, което говорят другите представители на техния елит. 

– Изтеклите имена, лидери на ПП и ДБ, като номинации за министри може ли да провалят преговорите? 

– Условието сега да се предложат като имена лидерите на ПП и ДБ е неизпълнимо. Това показва, че те продължават да мислят партийно, а не държавно. На практика, няма как толкова силно оцветен политически състав да застане начело в едно правителство, което е коалиционно, а не е партийно на ПП-ДБ. 

– А какъв е шансът за зачатието на един експертен кабинет без дразнещи фигури в него и за двете страни?

– Като гледам как се развиват нещата, мисля, че шансът за това е малък. Надяваме се да се стигне до такова разбирателство – шансът не е голям, но го има.  

– Колко време може да просъществува кабинет, предложен от ГЕРБ и подкрепен от останалите, без ПП-ДБ? 

– Мисля, че това ще затвърди съществуващото разделение в страната, което не е доброто. Нещо, което Борисов го вижда и не го желае. Това ще предопредели някакъв по-къс хоризонт на такова правителство. При всички случаи такъв кабинет ще бъде съставен така, че ще прескочи местните избори. Най-вероятно хоризонтът му ще е за около година.  

– Ако се стигне отново до трети мандат, кой е фаворит да го получи?

– Никой още не може да каже ​- трябва да се види развитието на ситуацията. Това е изцяло в компетенциите на президента. Ако не се излъчи кабинет в първи мандат, изобщо няма да се излъчи и правителство. А то може да се излъчи с втория мандат, но пак въпросът трябва да бъде решен в рамките на първия. Трябва да се направи програма и как ще работят съответните споразумения. Тогава вече може да се случи вторият мандат. Всичката работа по споразумението трябва да се извърши сега. 

– При поредни извънредни избори само „Възраждане” ли ще  вдигне резултата си?

– Има шанс неразбориите в другите партии да доведат до това, че на следващите избори „Възраждане” да има още по-добър резултат. Изследванията като това на „Сова Харис“ са моментни снимки, а другото са политологически анализи. Формацията на Костадин Костадинов изчерпа нишата на патриотичните формации, но виждаме от нелепото поведение на БСП и неразбориите в другите партии как водят до това, че тяхната тежест в обществото се увеличава. 

– Служебният премиер Гълъб Донев има висок рейтинг на доверие. Има ли бъдеще в един редовен кабинет?

– Относително висок спрямо останалите държавни институции. В тази неразбория това показва, че те излъчват стабилност. От политическа гледна точка е абсурдно да участва в редовен кабинет. 

Най-четени