Connect with us

Нюзрум

Шефът на следствието: Иван Гешев е бил мишената за убиване

Published

on

Взривът срещу кортежа на главният прокурор Иван Гешев е бил много мощен, не за сплашване. Това съобщиха разследващи, които са на мястото на опита за атентат срещу обвинител № 1. Намерени са осколки. Те сочат, че взривът е бил насочен.

По стъклата на бронирания автомобил, в който се е движел Гешев, има поражения, но Иван Гешев не е пострадал. Гешев е пътувал заедно със семейството си по време на атентата. Експлозията стана около 11.45 ч. на пътя София – Самоков.

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов говори за покушението срещу обвинител номер едно на специална пресконференция.

„По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал нагоре, е бил 4-5 метра. Има кратер с дълбочина 30 сантиметра и диаметър 3 метра, непосредствено до пътното платно.

Взривът е имал ясна насоченост към пътя, към минаващите автомобили. Бомбата е бил с тротилов еквивалент не по малко от 3 килограма, но и множество осколки, които са се забили в отсрещните дървета“, каза Сарафов.

Очевидно бомбата е била с намерение да убие, не с цел сплашване, категоричен бе той.

„Съчмите, които намираме, са с големината на човешки нокът“, каза Сарафов.

„В момента се провеждат следови действия, с кучета се търсят следи от извършителите. Намерени са маркери, определени предмети, спрямо които, като мине автомобила, бомбата да се задейства.

Професионално изпълнено. Само случайност е спасила главния прокурор и другите хора, минавали по пътя. Само случайност е предотвратила смъртни случаи.

Образувано е наказателно производство за терористичен акт.

Ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, търсят се осколки, детонатори. До няколко часа ще знаем химичния състав на взрива. Тогава ще знаем с голяма точност вида и количеството“, разкри още Сарафов.

„Не изключваме никакви версии. Хората може били са тук и са имали визуален контакт с автомобилите. Няма как да се прецени кога минава автомобила.

Бомбата е избухнала в момента, когато автомобилът се е изравнил с бомбата, каза още Сарафов. По думите му взривът е преместил автомобила. Бомбата е била поставена на завой, на който скоростта се намалява“, каза още той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени