Connect with us

Импийчмънт

Радев скочи от радост! Очаква го нов брониран Мерцедес, но цената му ще предизвика смут

Published

on

Важно решение, свързано с президента Румен Радев.

НСО е финализирала обществената поръчка за 3 луксозни бронирани автомобила, един от които ще бъде предназначен за нуждите на президента Румен Радев. Стойността на автомобила, в който ще се вози държавният глава, е 1 милион и 23 хиляди лева, а той ще бъде на марката Mercedes („Мерцедес“), обобщи в. „Ретро“.

От публичната информация става ясно още, че лимузината ще се произведе по поръчка в Германия. Договорът е подписан между НСО и българските представители на немския автомобилен концерн „Силвър Стар“.

От документа, публикуван в интернет, става ясно, че колата ще бъде произведена в рамките на 2023 г. и ще бъде доставена на президента догодина.Цената ѝ е особено висока най-вече заради изискването да бъде бронирана. На този етап обаче от НСО ще бъдат платени само 30% от сумата като аванс, а останалите 70% ще бъдат доплатени едва когато автомобилът пристигне в България.

От клаузите в договора става ясно, че мерцедесът на Радев ще разполага с най-високата възможна защита в съответствие със световния стандарт VPAM-BRV. Невижданото у нас возило ще има четири сертификата, които ще гарантират, че е защитено и издържа на куршуми, устойчиво е на взривове от покрива, пода и страничните врати.

Мерцедесът ще бъде брониран по немска технология, която удържа на всякакви боеприпаси от различен калибър, както и на гранати. В такива автомобили на немската марка се возеше доскоро и руският президент Владимир Путин, преди да се откаже от мерцедесите и да започне да се придвижва с лимузина руско производство, наречена „Аурус Сенат“.

В момента президентът отново се придвижва с брониран мерцедес, който бе закупен през 2016 г. Возилото обаче вече било считано за остаряло и непокриващо критериите за сигурност.

Другите две коли, поръчани от НСО, ще отговарят на същите критерии и също ще струват по милион и 20 хиляди.

Най-четени