Connect with us

Нюзрум

Мика Зайкова се разбесня: Депутатите трябва да оставят егото си вкъщи и да помислят за българите

Published

on

За да имаме конкурентни заплати спрямо ЕС, трябва да създадем условия за развитие на бизнеса. Това каза икономически анализатор Мика Зайкова в предаването „Денят на фокус“ по „Фокус“.

„Правилно отбелязаха от Съвета за икономически анализи, че икономиката на България се развива на 2 скорости. Аз бих казала на 3, защото има разлика между София и големите градове, но има разлика между София, големите градове и другите населени места. По принцип, за да се развива икономиката е необходима среда. Тоест са необходими предварителни условия, които да създадат среда за инвестиране“, обясни тя.

Според нея хората, които са в парламента трябва да оставят личното си и партийно его вкъщи и да помислят за България и за българите, защото ние сме на последно място по развитие, а на първо по смъртност.

„Разбира се, че българите могат да имат конкурентни заплати спрямо други държави от ЕС, стига нашата образователна система да бъде на високо ниво. В продължение на 30 години ние разрушаваме нашата образователна система. Второ, българинът трябва да е здрав, тоест трябва имаме добра здравно-осигурителна система. Трето, ние трябва да създадем условия за развитие на бизнеса и привличане на инвестиции“, смята Зайкова.

Относно приемането на еврото, икономистът обърна внимание, че примерът на Хърватия показва явно, че когато едно правителство одобри добри мерки, инфлацията няма да се промени, по простата причина, че ще има много облекения, когато влезем в Еврозоната.

„За да влезем в Еврозоната и Шенген ни трябва стабилно правителство, не за пет или шест месеца до местните избори, а за 4 години, колкото е по Конституция. За да може всички политики, които са заложени в управленската програма, да станат реалност. И затова искам да обърна внимание, че не парламентът може да повиши доходите, а бизнесът. Парламентът може да вдигне минималната работна заплата, но оттам нататък всичко зависи от развитието на бизнеса. Тоест пак стигаме до инвестициите“, добави тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени