Connect with us

Нюзрум

Гечев с голяма новина за вноса от Украйна! Разкри за какво копнее всеки служебен министър

Published

on

Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно, тъй като тя се обезсмисля след като има европейска. Имаме, 2,5 млн. тона първокачествена пшеница, 1,5 млн. тона царевица и 1,16 млн. тона слънчоглед.

Имаме излишъци, не можем да говорим за никаква спекула, нито вдигане на цената на хляба. Това заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев.

По думите му следващата седмица ще проведе среща със земеделския министър на Украйна.

„Дебатът за коридорите продължава. ЕК отчита проблемите на България. До 5 юни имаме въведена забрана на пет култури. България ще допуска всички украински товари, които са за реекспорт. Ще предоставяме данни и за сухото мляко и меда, има количества украински мед, които са двойни.

ЕК ще обследва още украински продукти, за да се види дали има аномалии, така че след 5 юни може да се включат още стоки“, посочи министърът. И допълни, че следващата седмица се очаква ЕК да обяви сумите за компенсации на зърнопроизводителите.

„Има големи количества зърнени култури, на които няма как да се качат цените. Потребителите да са спокойни – няма да има сътресения на пазара. Борсите на зърното падат, няма да има никакъв проблем с цената на олиото и хляба, незначителни са количествата украинско зърно, попаднало в хляба. Как да се вдигне цената на нещо, което имаме в излишък? 

Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието.

Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави. България настоява за европейски механизми за аномалиите“, заяви Гечев.

И категорично заяви, че всеки служебен министър се надява тайно да има редовен кабинет и допълни, че наследството във всеки сектор ще е добро.

Вчера Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро. ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна.

Най-четени