Connect with us

Нюзрум

Иван Костов реди кабинета на ПП-ДБ, ето кои са министрите

Published

on

Режисурата на бившия премиер и лидер на СДС, а след това на ДСБ Иван Костов, доловиха в съставянето на правителството на ПП-ДБ опитни политици. Информацията бе потвърдена пред “Труд news” от влиятелни фигури в икономическите среди, според които този път новата коалиция ще спазва стриктно съветите на Костов, за да успее да състави правителство, пише БЛИЦ.

Депутати от ПП-ДБ не се изненадаха от въпрос за ролята на Иван Костов в настоящия избор на министри, но припомниха, как преди дни лично лидерът на ДСБ Атанас Атанасов е обявил в интервю за държавната телевизия, че от партията са се посъветвали с Иван Костов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и други бивши министри и депутати от дясното политическо пространство за съставянето на правителство.

Точно Веселин Методиев бе коментиран неофициално като подходящ за поста образователен министър и вицепремиер. Той вече бе такъв по времето на правителството на Костов (1997-1999 г.).

От ПП-ДБ припомниха и предупредителните думи на бившия премиер, че няма да гласува повече за тях, при това точно в средата на предизборната кампания през март.

“Нивото на моето разочарование ме кара да наблюдавам много внимателно поведението на политическата формация, за която ще гласувам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%, аз няма да гласувам повече за тях”, обяви Иван Костов.

Сегашната ситуация с високия дефицит в проектобюджета на служебното правителство почти е затворила вратата на финансовото министерство за Асен Василев, за сметка на финансистите на ДБ Георги Ганев и Мартин Димитров.

Димитров има силни шансове и за министър на икономиката. Финансистите са се заели със сметки как заемите да са по-малко, дефицитът да влезе в рамките на 3 процента, но в същото време да не изправят кабинета пред избор след няколко месеца “да платим заплатите на МВР, или пенсиите на пенсионерите”.

Уговорките кой да стане финансов министър обаче минавали през упорството на Николай Денков, който бил съгласен да е министър-председател, но настоявал точно Василев да е финансист №1.

“Виждам мястото на Асен Василев като министър на финансите. Смятам за несправедливи атаките срещу него. Кирил Петков има изключителни връзки на европейско ниво”, каза Денков в петък.

И не потвърди, но и не отрече, че Кирил Петков може да получи пост като вицепремиер в кабинета и ръководството на службите.

Сред депутати от ПП-ДБ нямаше голяма увереност, че ген. Атанасов може да стане МВР министър, защото за вътрешните работи с повече опит бил юристът Емануил Йорданов, който вече бе начело на силовото министерство точно като министър на Иван Костов (1999-2001 г.), когато смени на поста Богомил Бонев.

Ако номинацията на Емануил Йорданов надделее, то Атанас Атанасов поставил условието за негова фигура в ДАНС. Кирил Петков също имал номинация за Агенцията, но отказвал да назове персонално фаворита си.

Пак по кулоарната информация Христо Иванов вече бил казал “Да” за еврокомисар по правосъдие при следващите европейски избори, но за целта поискал да бъде водач на листата догодина, когато ЕС ще избира нови евродепутати.

Съпредседателят на ДБ обаче настоял Надежда Йорданова да е номинирана за министър на правосъдието, след като на правната комисия председател ще бъде Стою Стоев от ПП.

Външно министерство от коалицията обмисляли да поверят на Даниел Лорер, но Кирил Петков лансирал упорито Весела Чернева, която бе негов външнополитически съветник по време на премиерстването му.

Социален министър в проектокабинета на ПП-ДБ е Искрен Арабаджиев, но и за МТСП също има спорове дали номинацията на Елисавета Белобрадова не е по-удачна. Калина Константинова този път е харесана за министерството на транспорта, а за министър на спорта е възприет Настимир Ананиев, тъй като около Радостин Василев има прекалено шум.

За министър на културата номинации имали Манол Пейков и Александър Морфов. Пейков обаче забърка скандал в пленарна зала и нецензурното му изказване от трибуната с репликата “Късопишков”, го извадила от министерските списъци на коалицията.

Пейков обаче е много популярен с дарителските си кампании в Пловдив и местните поставили условие той да е кандидат за кмет.

В регионалното министерство от ПП-ДБ обсъждат инж. Ивайло Стайков или Йордан Терзийски от ПП. Първият вече беше зам.-министър във ведомството, а Терзийски беше зам.-председател на регионалната комисия в 47-ото НС.

За министър на отбраната е уговарян Велизар Шаламанов, който вече е бил служебен министър при Георги Близнашки и е с ясна проатлантическа позиция. Плюс за номинацията на Шаламанов е фактът, че е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов.

Антон Тонев, който в момента не е депутат от ПП, може да влезе в министерския списък за здравно министерство. Тонев беше шеф на здравната комисия в предния парламент, но отпадна от 49-ото НС заради активистката на ДБ Стела Николова, която го измести с преференции на изборите на 2 април.

На фона на неофициалните коментари от депутати на ПП-ДБ, Кирил Петков не се ангажира с имената от проектокабинета: “Ние в момента сме в процес на взимане на политическите решения във всички органи на нашата коалиция, този процес няма да свърши до следващия вторник”.

Кариера

Петър Петров е фаворит за ДАНС

Депутатът Петър Петров, който се закле преди дни на мястото на напусналата парламента Лена Бориславова, е тайният фаворит за шеф на ДАНС, признаха бивши министри на ПП.

Те припомниха, че Петров е бил секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет по времето на кабинета “Петков” и отбелязаха лаконично, че самият Кирил Петков му има голямо доверие.

Петров е завършил специалност “Национална сигурност” в Академия на МВР, “Право” в Югозападен университет “Неофит Рилски” – гр. Благоевград и магистратура по “Бизнес администрация” в УНСС.

В биографията му от сайта на ПП се разбира, че той има повече от 17 години опит като служител в службите за сигурност.

В периода 2004 – 2008 г. е работил в Национална Служба “Сигурност” – МВР, а след създаването на Държавна Агенция “Национална сигурност” продължава кариерата си там. От 2013 г. до началото на 2022 г. е заемал редица ръководни длъжности в структурата на ДАНС.

Кабинетът бе избран на имения ден на съпругата на Костов

Правителството на Иван Костов бе избрано от 38-то НС на имения ден на съпругата му Елена – 21 май 1997 г. – денят на Св. Константин и Елена.

Правителството е с мандата на коалицията Обединени демократични сили (СДС, Демократическа партия, БЗНС-Народен съюз), а разпределението на министрите е в съотношение 13:2:1 и управлява до 24 юли 2001 г. Това е първото правителство след демократичните промени през 1989 г., което успява да изкара целия си 4-годишен мандат.

Два дни преди 50-я си рожден ден, на 21 декември 1999 г. Иван Костов изненадващо смени десет министри, включително и трима вицепремиери. Основна причина за уволненията бе доклад от Националната служба за сигурност.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: От инат българите са показвали много пъти, че могат да катастрофират

Kонтролирано изпускане на имена

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отказа да коментира евентуален персонален състав на правителство, който от ПП-ДБ подготвят. И пред журналисти в кулоарите на парламента допусна, че достигналата до медиите информация по линия на ПП-ДБ най-вероятно е “вътрешно контролирано изпускане на имена да ги чекират”.

“Имам колеги, с които разговарям, слушам мненията им и ги обобщавам. От инат българите са показвали много пъти, че могат да катастрофират. Нали знаете, че само в българския казан няма дявол, защото те сами се теглят надолу”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че е необходим експертен кабинет на база на програмата, на база на отговорността и това правителство да управлява четири години.

Борисов бе категоричен, че по-подготвен за премиер от него няма, но се е дръпнал на първия ред, за да се даде шанс за съставяне на правителство и така би трябвало да постъпят Кирил Петков и Асен Василев. Лидерът на ГЕРБ нарече “подло и безотговорно” проектът за бюджет да бъде върнат на служебното правителство, за да се промени дефицитът и отново да бъде внесен в Народното събрание, както предложи Асен Василев.

“Виждаме един неправилен подход. Вчера в Министерството на финансите разбрахме всъщност колко е тежко финансовото състояние на държавата и опитите да се върне бюджетът на служебното правителство считам, че не е правилно, а е дори подло, освен това и безотговорно. И тогава президентът с пълно право може да ни нарече с всички имена – от шарлатани до безотговорници – каквото иска да каже, все ще е правилно”, подчерта Борисов.

И призова партиите в парламента да подходят с отговорност към приемането на бюджета за 2023 година.

Иван Сотиров, бивш главен секретар на СДС: В ДСБ има хора, които работят за Радев 

Според мен Костов е вдигнал ръце от отрочето си ДСБ и го е дал на концесия на кръга “Капитал”. Той мълча, когато те направиха коалиция с БСП и когато подкрепиха Радев за втория му мандат. И чак сега, след дъжда качулка, изведнъж заяви, че президентът бил узурпирал цялата власт. Не вярвам да не е виждал това преди години, интересно е обаче защо мълча толкова време.

Вярно, бившето ръководство на ДСБ – Иван Костов, Екатерина Михайлова и Веселин Методиев – се срещнаха със сегашното. Но доколкото съм информиран, на тази среща ген. Атанасов и другите са били предупредени да не вършат глупости.

Иван Костов заяви, че за последен път гласува за тях, защото били минали много в ляво. Очевидно са си взели бележка, защото много рязко се обявиха за бюджетен дефицит от 3 процента.

Почти цялата клиентела на ДСБ през годините се изнесе при Бойко Борисов. Костов, Михайлова и Методиев се отдадоха на академична кариера.

А тези, които останаха в партията, са разделени на два лагера. Едните са за съвместно управление с ГЕРБ-СДС, другите са обладани от идеята анти-Борисов. За тези вторите не е важно дали ще се коалират с БСП, важното е да не са с ГЕРБ. Има подозрения, че те работят за Радев и за това той да продължи да управлява със служебните си правителства.

Най-четени