Connect with us

Нюзрум

Депутат на Слави открехна завесата: Не знам дали Руди Гела държи и Петков, но срокът му изтича

Published

on

Tribune.bg разговаря с народния представител от ИТН Станислав Балабанов.

Г-н Балабанов, говорено ли е с ИТН за кабинет?

Не сме получили официална покана за каквито и да е разговори. И разбира се, ако има официални покани, ще разговаряме. Не коментираме каквато и да е подкрепа, защото не знаем нито какви ще са приоритетите, нито състава на кабинет. Ако първите две формации успеят да направят общо правителство, ИТН ще е опозиция. Като гледам спекулирането с имена в медиите като предложение на ПП и ДБ за кабинет, казвам спекулиране, защото това не са официални номинации, това е поредната подигравка от страна на ПП и ДБ към българското общество.

Позицията ви за бюджета на служебното правителство? Заложеният дефицит е 6.4%, а за да се намали, трябва да се режат разходи?

Със сигурност, казано на прост език, коланите трябва да се затягат, защото след тези популистки политики и разхищения на Асен Василев, това е резултатът. Аз не случайно казах, че е подигравка към българското общество Асен Василев да е финансов министър в един следващ кабинет. Всички институции му писаха „слаб 2” като финансов министър, а след това те продължават да упорстват и да го налагат като име. Няма как да мине такава кандидатура, защото е крайно време в България да има държавници, а не аматьори на такива позиции. От тази гледна точка, предстои изключително тежка работа по отношение на този бюджет в пленарна зала. Аз се надявам първо да има редовно правителство и веднага след това да се захванем с бюджета. Защото ако няма правителство и разбирателство между партиите, и кажем, че България за шести път отива на избори, ще видите в зала уникални популистки предложения по отношение на разходи, увеличение на пенсии и заплати. Защото повечето партии знаят, че отиват на избори. Това ще е катастрофално за държавата. Затова първо правителство, а после бюджет според мен.

Защо не влиза за гласуване в зала искането на прокуратурата за свалянето на имунитета на депутата от ПП Радостин Василев?

Доколкото ние се информирахме, прокуратурата е внесла искането в деловодството на Народното събрание /НС/ и има 5 дневен срок, в който Радостин Василев има възможност сам да подпише и да свали имунитета си. Този срок изтича или днес, или в понеделник. Ако не го направи, вече искането влиза в зала.

Имаше предположение, че Василев сам ще се съгласи да му бъде свален имунитета, за да няма дебати в зала при гласуването. Толкова ли са сериозни нещата?

Негово право е. Наблюдавайки процесите отвътре и знаейки какво той извърши тогава, престъплението е изключително тежко. Ти си бил на висш държавен пост, заемал си министерски пост и заплашваш народен представител с отзоваване от НС. Плашиш го, че ще пратиш хора в НС, които да му попълнят декларация, с която народният представител Христинка Иванова да се откаже от това да бъде депутат.

Наказанието е до шест години затвор…

Забравих кой е членът от НК. Мисля, че от 2 до 10 години лишаване от свобода е наказанието. Това е едно от нещата, за които прокуратурата се е самосезирала. Доколкото разбирам от служебния министър Весела Лечева, има редица други нарушения на Радостин Василев като спортен министър, свързани с отпускане на пари без ясен ангажимент на конкретни институции. Там също има сигнали в прокуратурата. Този човек има тежки проблеми и трябва да понесе цялата отговорност на закона, щом е извършил това, ако се докаже в съда.

Възможно ли е Радостин Василев да „държи” бившия премиер Кирил Петков със записи?

О, не мога да знам. Нямам информация. Той народът го е казал по отношение на такъв тип партньорство, че те краставите магарета се събират, т.е. единият не е по-различен от другия като начин на мислене, възприятие, поведение и т.н. Още веднъж, аз благодаря на ПП и ДБ, че ни отърваха от човек, за когото не подозирахме какво е истинското му лице.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени