Connect with us

Fake Harvard

Андрей Райчев изненада с мрачна прогноза за ПП: ДеБъ ще ги глътне съвсем скоро, чакат…

Published

on

„Те са новаци в политиката, правят елементарни грешки“. Така социологът Андрей Райчев коментира пред „Марица“ политиците от „Продължаваме промяната“.

Той дава пример с предложението от Христо Иванов правосъдната реформа да стане аргумент за съставяне на някакво тип техническо, експертно правителство.

„Това предложение на Иванов беше най-умното, защото даваше възможност за последователна политика за ПП-ДБ. Вместо това обаче ПП отказаха, смятайки, че ще постигнат победа на изборите. Не осъзнаваха  два факта – първо, че нямат съюзници и второ – че намаляват, не са в ситуация всеки следващи избори, както „Възраждане“, да им носят още гласове. Не прецениха риска, не приеха предложението на Христо Иванов да позиционират правителство върху правосъдната реформа и се докараха до ситуация да приемат някакво „ние“ през ГЕРБ. Това е изненада за ПП, оказаха се слаби шахматисти в политическата игра и сега буквално се чудят какво да правят“, анализира той.

Райчев вижда сериозен раздор в коалицията на ПП и ДБ.

„Христо Иванов и ген. Атанасов не могат да кажат дума срещу ПП, преди да настъпят местните избори. Това би имало катастрофални последици, просто ще загубят София. А за ПП-ДБ е много важно да превземат столицата, това ще е символична победа. След като на парламентарните избори в София на 2 април получиха мнозинство в рамките на 35-40 процента в различните многомандатни райони, победата им наесен е в кърпа вързана, стига да не се скарат. И те се стараят да не се случи това. ПП харчат, а ДБ като дясна формация се опитва да вкара бюджетна дисциплина. Така че техният „брак“ не е дългосрочен“, смята той.

Райчев прогнозира, че в крайна сметка ДБ ще глътне ПП.

„Не мисля, че те ще се разпаднат на П и П прим, по-скоро ще ги гълте ДБ, отцепниците от ПП ще ходят в ДБ. И такива процеси ще настъпят, но те биват съзнателно и строго спирани в момента от лидерите заради местните избори наесен. С отпадането на този мотив не виждам нищо, което да ги съединява. Отново виждаме, че ПП не са в състояние да мислят дългосрочно, защото въобще си представяха, че с всеки нови избори ще вървят слънчево нагоре. Но това очевидно не се случва, защото на последните избори заедно в коалиция двете формации ПП и ДБ набраха по-малко, отколкото само едната на предишния вот“, обясни социологът.

Според него, не толкова „Възраждане“ могат да станат втора сила, колкото ПП могат да станат трета.

„В момента ГЕРБ имат стабилизиран електорат от 650 000, 600 000 събират ПП и ДБ и вървящото нагоре „Възраждане“ с 350 000. При определени обстоятелства те биха могли да вдигнат до малко повече от 400 000. Т.е., за да станат трети, ПП трябва да паднат под 400 000, което за тях не е невъзможно. ПП са „летлива“ формация, без твърдо ядро, от типа на НДСВ, което тръгна с 50 процента, стигна 30, а накрая падна до 2 процента“, каза още Андрей Райчев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени