Connect with us

Нюзрум

Хората на Слави се похвалиха със законопроект, ето какво искат да променят

Published

on

Свой собствен Закон срещу домашното насилие внасят от ИТН. Хората на Слави Трифонов обявиха инициативата си на брифинг в Народното събрание и предварително уточниха, че няма да отговарят на въпроси, които нямат отношение по темата. Според Тошко Йорданов почти всички партии се упражнявали по домашното насилие, но не толкова „с мотивация да има превенция“.

Цветан Предов обясни, че превенцията е изключително важна. А държавата ни е в дълг за изграждането на комплексен подход, в който да се включва и превантивна защита, а това да намали домашното насилие.

ИТН подчертаха, че внасят изцяло нов законопроект, а не просто изменение на сегашния. Целта била да въведат решения и механизми за овладяване риска от рецидив. В закона им се предвижда и регистър на спешните повиквания и такъв за вече подадените сигнали.

Има 3 и повече механизма, настоя Предов. Единият е превантивен, има и защитен механизъм, както и координационен – за взаимодействие, както при неотложни случаи, така и при системно насилие. Разписват се и специализирани програми за извършителите акта на домашно насилие, уточни депутатът.

Предов посочи, че част от текстовете в Истанбулската конвенция, с решение на КС не съответстват на конституцията.

„Затова ще направим всичко възможно, за да може обществото да получи отговор на държавата като закрила и защита“, заяви той, добавяйки, че трябва да се отчете и чувствителността на българите по всяка тема.

А на въпрос ще подкрепи ли ИТН референдума на БСП срещу джендърската идеология, Тошко Йорданов заяви, че всяка партия има право на подписки и референдуми.

„Въпрос на вътрешно убеждение е кой ще я подкрепя и кой – не. Имахме наша инициатива, сигурно хора от различни политически сили са я подписвали. И БСП, и който и да е гражданин може да прави каквато и да е подписка за референдум. Прякото допитване е изключително важно“, заяви шефът на парламентарната група.

„Ще внесем и нов закон за пряко допитване – отвратителен е, почти невъзможен. Вървели сме го два пъти“, добави Тошко Йорданов.   

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени