Connect with us

Нюзрум

Първан Симеонов нападна ПП-ДБ: С тая партенка провокират Борисов, но ще се задушат от „двойна хватка“

Published

on

„Раздвоение е думата на тези преговори. Със сигурност участниците в тях знаят, че ще търпят негативи от това, но ще търпят негативи и ако се окажат неконструктивни“, това мнение изрази Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

„Бойко Борисов повече от всичко би желал да се направи някаква формула с ПП-ДБ. За ПП не е много ясно, там мнението не е едно.

По всяка вероятност говорим за раздвоение дори при самия Борисов. Той не беше готов да дава гаранция за управление, в което не участва неговата партия.

Сега той е готов да преосмисли и това условие. Самият Борисов е наясно, че планът Б би могъл да даде на ПП-ДБ твърде удобната за тях роля на опозиция“, каза Симеонов, цитиран от БНР.

Политологът добави, че коалиция по план Б би направила ГЕРБ много лесна мишена преди местните избори.

Симеонов вижда „двойна хватка“: „ПП няма особено много полезни ходове – на избори техният резултат ще е още по-нисък, но същевременно те се обезличават, влизайки с ГЕРБ в правителство, защото подкрепата ще бъде обезличаваща.

Ако някой ще губи електорат, това няма да е в такава степен ГЕРБ. ПП, която е по-скоро мрежа, не толкова партия – мрежите най-лесно изчезват в такива моменти“.

„Малко по-лесно му е на Борисов, по-лесно е на ГЕРБ, защото имат по-малко за губене. Каквото са имали за губене, те са го загубили и вече са на твърда основа“, отчита Първан Симеонов.

Политологът определи като „организиран теч, проверяване на настроенията или партенка, която да осуети нещата“ публикуваните имена за евентуален бъдещ кабинет, сред които влизат тези на Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов. По думите му това би било „рязка провокация спрямо Борисов, на него ще му е трудно да го приеме“.

Според Симеонов целта на Бойко Борисов е да излиза от изолацията във вътрешен план и да няма повече стигма върху него във външен план: „Не бих надценявал ролята на външните партньори, но със сигурност има такава роля“.

Той не изключва третия мандат, защото „в тази двуостра ситуация“ третият мандат може да даде формула на равна отдалеченост, „можеш по-лесно да се скриеш“.

„Ръстът на „Възраждане“ може да продължи както при бързи нови избори, така и при евроатлантическо правителство“, смята изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

„А и при друго правителство. „Възраждане“ ще може да си позволи острота като опозиция, което е много благодатна роля“, каза Симеонов.

Най-четени