Connect with us

Нюзрум

„Възраждане“ отново бие контра! Този път заради бюджета

Published

on

„Възраждане“ не смята за приемлива тезата, че бюджетът трябва да бъде върнат на служебния кабинет за корекции. Те не одобряват и попадането на Асен Василев и Кирил Петков в евентуален нов кабинет, стана ясно от брифинг на Костадин Костадинов, предава „24 часа“.

„Бюджет с 12 млрд. дълг в резултат на управлението на тези хора. Те вкараха държавата във финансова катастрофа, най-малкото трябва да бъдат държани на безопасна дистанция от власт. Няма как нито да подкрепим такъв състав на кабинет, нито пък имената на хора, за които има информация и за разследване“, заяви лидерът на „Възраждане“.

Според него най-големият проблем в предложения от служебния кабинет е организацията на дефицита и дългът, който е заложен там. Той обаче посочи, че първоначалната бюджетна прогноза за 3 г. е била за 15 млрд. „12 на фона на 15 млрд. не звучи толкова зле, но сумата е огромна. От 2017 г насам държавата е залагала дефицит, който в последствие е по-малък, залага се като буфер, който може да бъде обран. Дори да се намали на 9, сумата пак е голяма. Успоредно с увеличаване на дълга, се намалява и кредитният ни рейтинг, предупреди той. Трябва да се справим с тази бомба, която цъка с този дефицит“, заяви Костадинов. 

 „Възраждане“ отново ще внесат в НС Закона  за регистрация на чуждите агенти, който е изготвен като копие на американския закон за регистрация на чуждите агенти. „Радваме се, че в момента ЕК започва процедура по приемането на директива, която да регламентира работата на чужди агенти в Брюксел и ЕП. По този проект се работи повече от 2,5 мес., с него е ангажирана и европейската комисия по правосъдието. След като вече може да се каже, че е налице европейска практика, би следвало да получим подкрепа от всички сили в НС“, заяви Костадин Костадинов. И припомни, че в обществото валят обвинения че някоя партия, фондация или медия прокарва чужди интереси. Време е да наложим някакъв ред, настоя Костадинов.

Според „Възраждане“ законът ще доведе до изсветляване собствеността на медии и финансирането на партии, фондации, граждански обединения и др.

Надявали се да няма ситуации като в Грузия, където бе приет преписан американския закон и американски агенти излезли да протестират. Но няма да е лошо, защото така се осветляват, добави Костадинов. Според него НС демонстрира всичко,  само не и здрав разум. От партията са „наясно, че в оставащите няколко седмици живот на това НС едва ли този закон ще бъде разгледа“, но били длъжни в името на демокрацията. 

Най-четени