Connect with us

Нюзрум

ИЗВЪНРЕДНО: Служебният премиер заподозря партиите, разкри и целта на Радев

Published

on

„Няма по важен въпрос от този за бюджета на държавата“. Това обяви в началото на извънредното правителствено заседание в петък служебният премиер Гълъб Донев.

Дневният ред е в три точки: проекта на решение за одобряване на проект на Закон на държавния бюджет, проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и проекта на Закон за бюджета на Държавното обществото осигуряване.

На 21 април Гълъб Донев и министър на финансите Росица Велкова обявиха, че ще предложат на Народното събрание бюджет с 6,4 % дефицит и нов дълг от 13,7 млрд. лв. Огромният дефицит търпи критики от страна на партиите в парламента, а в началото на днешното заседание Донев намекна, че има съмнения дали народните представители ще приемат бюджет.

„Споделяме общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%. Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4% на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като нашите идеи за приходни мерки не бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на Народните представители бюджет, разработен по действащото законодателство. Превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнеса. Оттук насетне действията спрямо финансовия план за 2023 г. ще говорят за истинските намерения“, заяви той.

Advertisement

Президентът Румен Радев използва консултациите с партиите за да призове всяка една по отделно да му приемат бюджет. Ако не бъде приет такъв и няма сформирано правителство, служебният кабинет ще трябва да продължи да разходва по 1/12 на месец от бюджета за миналата година.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени