Connect with us

Нюзрум

Каримански взриви ефира: Денков премиер?! Това е несериозно

Published

on

Това, което чухме през последните дни, следва доста по-тревожи стъпки след това. Тоест бюджетът ще бъде отхвърлен от Народно събрание. Освен това, ако не се промени член 79 от Правилника за дейността на НС – бюджетът не може да бъде вкаран за разглеждане през следващите три месеца. Очаквам някой от народните представители да внесе такова предложение за промяна. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Любомир Каримански, който беше част от „Има такъв народ“. 

„Но как изглежда в лицето на хората и обществото един Министерски съвет, който сега е гласувал 6,4 процента дефицит, след месец и по-малко да започне цялата процедура – нов бюджет все едно се приема, с 3 на сто дефицит? Бюджетът е финансов план, и трябва да отразява политиките на тези, които ще управляват. Чия политика точно ще отрази?“, попита той. 

Бившият социален министър Лидия Шулева му припомни: „Г-н Каримански, като че ли вие не бяхте в парламента в оредишните народни събрания, когато депутатите абсолютно брутално влязоха в поправки на бюджета и сътвориха всички неща, които доведоха до този 6,4-процентен дефицит. Те си позволиха прекрояване на бюджета с такива разходи, които доведоха до това състояние. Така че – нищо невъзможно няма”.

„Според мен да се твърди, че дефицитът трябва да се намали на 3 процента, е глупаво, популистко и по-скоро увреждащо икономиката, отколкото помагащо ѝ. Ако целта е влизане в еврозоната – от ЕЦБ не са някакви глупаци, които бихме могли да излъжем тази година с 3 на сто. И догодина като влезем – да избухнем в ръцете им с 5-6 процента. Те искат да видят траектория, да видят, че в дългосрочен план спазваме някакви критерии”, посочи от своя страна Георги Кадиев, който беше заместник-министър на финансите в правителството на „тройната коалиция“.

Тримата коментираха и изтеклите в медиите имена за евентуални министри и премиер на „Продължаваме промяната”.

„Ситуацията, в която се намираме, е много необичайна. Във всички случаи, според мен, трябват необичайни действия. Колкото и да не обичам така наречените експертни правителства, но равно отдалечени министри от двете политически сили, може би било най-добре. Но не мисля, че това е възможно”, заяви Шулева.

Според Кадиев неофициалният списък с имена няма никакъв шанс да мине през парламента. „Виждам като единствен вариант едно миноритарно правителство с мандат на ГЕРБ с подкрепа на ДПС и БСП. Но по-скоро бих казал, че на 95 процента отиваме на нови избори”, подчерта и Кадиев.

По думите на Каримански също не е възможно да се състави кабинет. „Особено в годината, и в следващите три години, в които трябва да имаме икономически растеж и устойчивост, премиер да бъде академик Денков е малко несериозно. Още повече – цялото радикализиране чрез политическите лица ще бъде налице само след няколко месеца, когато са местните избори”, категоричен е Каримански.

Най-четени