Connect with us

Нюзрум

Служебният кабинет под заплаха: срещат се извънредно в петък заради бюджета

Published

on

Служебният кабинет ще проведе извънредно заседание в петък, 28 април, от 10 часа, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Дневният ред е в три точки. Първата е проекта на решение за одобряване на проект на Закон на държавния бюджет на Република България за 2023 г.

На 21 април Гълъб Донев и министър на финансите Росица Велкова предложиха на Народното събрание бюджет с 6,4 % дефицит и нов дълг от 13,7 млрд. лв. По усвояване на европейските средства Велкова уточни, че са предвидили 2,4 млрд. лв. за окончателни разплащания по стария програмен период 2014-2020г.

„Предвидили сме 1,4 млрд. лв. за инвестиции по ПВУ. Ръстът на разходите в Националния фонд за 2023 г. нараства с 2,2 млрд. лв. Служебното правителство напълно подкрепя приемане на бюджет в рамките на 3% дефицит, за да не се натоварват българските граждани с изплащането на висок дълг. Екипът на МФ е на разположение на народните представители за отразяване на приемливите за тях възможни корекции в тази посока”, каза още финансовият министър.

Втора точка в утрешното заседание е одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., вносител на която е служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Проект на Закон за бюджета на Държавното обществото осигуряване е третата точка от дневния ред на правителственото заседание, чийто вносител е служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Темата за бюджета бе обсъждана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него не бе постигнат консенсус за бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване.

След гласуването в Министерския съвет предстои законопроектите да бъдат обсъдени от Народното събрание.

Най-четени