Connect with us

Fake Harvard

Симеонова заговори за разпад в ПП-ДБ: Коалирането им не е генерирало особени успехи

Published

on

„ГЕРБ е в комфортна позиция, ПП няма полезен ход. ГЕРБ получи реабилитация от основния си политически опонент. Влизането в открит коалиционен формат с ГЕРБ ще генерира негативи за ПП. Фактът, че лидерската среща се проведе публично, не предполагаше осезаем резултат. Повечето важни решения в политиката не се взимат публично“.

Това каза пред БНР Ралица Симеонова, политически анализатор.

И допълни, че хипотетично формиране на кабинет на малцинството с втория мандат ще зададе въпрос – на какви мнозинства ще разчитат ПП и ДБ?
„Ще се формират ситуационни мнозинства, които ще вземат определени решения, които този кабинет ще трябва да изпълнява. Кабинет на ПП – ДБ ще носи отговорност за решения, от които не е част. Затова не виждам логика за това. Отново сме в хипотезата да се мислят различни варианти за експертен кабинет. Друг вариант е да се търси съгласие по определени политики, но и това не е устойчиво“.

В предаването „12+3“ Симеонова посочи, че се забелязва устойчива електорална подкрепа за ГЕРБ и каквито и действия да извърши партията, то това няма да рефлектира върху резултатите от местния вот през есента.

„ГЕРБ могат да си позволят да са по-гъвкави с кои сили да преговарят“.

По думите ѝ коалирането на ПП с ДБ не е генерирало особени успехи, а според прогнозата ѝ тази коалиция е възможно да се разцепи още в този парламент. И допълни още:

„Служебните кабинети не са предвидени да действат дълго във времето, затова, когато трябва да се реализират конкретни политики и приоритети, да се решават кризи, трябва да се носи ясна политическа отговорност. Затова партиите трябва да поемат отговорност за съставяне на кабинет и да се възстановят демократичните принципи на отговорност и търсене на отчетност. За демокрацията е добре да има редовно правителство“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени