Connect with us

Нюзрум

СКАНДАЛЕН ДЕН: Депутатите се скараха и за арменския геноцид

Published

on

„Що е то геноцид?“ – разясни на депутатите лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от името на ПГ по време на днешния парламентарен ден. Акцентът бе арменският геноцид.

„Много страни почитат жертвите на този геноцид“, изтъкна Костадин Костадинов. Турция все още отказва да го признае и да се разкае, заяви народният представител. Българският парламент също няма еднозначна позиция, по думите му. Много общински съвети в страната го почитат. Българите и арменците са братя от десетилетия, отчете още Костадин Костадинов, цитиран от news.bg.

Той е притеснен, че ставаме свидетели на нов опит за геноцид над арменците в Карабах. Геноцидът обаче е съпроводен с етноцид, с унищожаване на културата, предупреди още лидерът на „Възраждане“.

Турски произход се приписвал на редица арменци, по думите му. Думата Армения е изтрита от редица турски карти. Бог да прости арменските мъченици, каза Костадинов.

И от ПП/ДБ почетоха арменския геноцид. Илина Мутафчиева също отчете ролята на страната ни в спасяването на арменците и направи паралел с войната в Украйна. Дълг за ПП/ДБ било да нарекат нещата с истинските им имена и да обявят събитията за геноцид.

И БСП отбеляза страданието на арменския народ. Атанас Зафиров отчете систематичното насилие над арменския народ. Арменският народ отговори на омразата с надежда, смята социалистът. Подновяваме обещанието си никога да не забравяме, настоя червеният депутат. Председателският съвет днес отхвърлил предложението на левите да почетат с минута мълчание арменския геноцид. Председателят на парламента от ГЕРБ Росен Желязков каза, че не е отхвърлено това предложение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че всички дължат страдание към жертвите. Но политиците трябвало да се разграничават от избирателни събития, за да не чертаят разделителни линии и да не се експлоатира една тема.

Призоваваме ви политическата мъдрост да надделее, настоя Карадайъ. Днес у нас странства популизмът, обясни той. Днес имаме тежка криза на толерантността,опасява се лидерът на ДПС. Историята ни дава уроци, по думите му. Днес повече от всякога се нуждаем от съединение, подчерта Карадайъ. Да пазим суверенитета на държавата си, да пазим мира, допълни той. Народният представител се притеснява, че уроците на миналото остават ненаучени.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че е лесно да се осъждат трагедии 100 години по-късно. Трудно е било, когато тази трагедия се е случвала в настоящето, по думите му. Той припомни как българите са приели арменците. Депутатът призова за ясно отношение към сходната трагедия в Украйна. За него не трябва да се стои безучастно. Справедливостта е проблем на настоящето, смята Биков. Да помислим и за бъдещето, призова той.

Тошко Йорданов от ИТН е възмутен, че една трагедия се използва за политически цели. Арменският геноцид е част от българската история, заяви той и цитира Яворовото стихотворение “ Арменци“. Паметта на жертвите не може да бъде тема за политически дебат и не може да разделя, каза и председателят на парламента Росен Желязков.

Най-четени