Connect with us

Нюзрум

Неочаквано: МС отмени важно решение за курортен град

Published

on

Министерският съвет отменя решението на предишно правителство от март 2021 година, с което беше предвидено отделянето на град Обзор в отделна община. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

През 2021 година се състоя референдумът за отделянето на Обзор и шестте съставни селища в самостоятелна община.

През март 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което да се създаде нова община с център град Обзор, включваща населените места град Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Емона, Козница, и предложи на президента да утвърди исканата административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор.

„На заседанието на МС отменихме решението 253 от март месец 2021 г., с което беше предвидено да бъде отделен град Обзор в самостоятелна община. Веднъж беше направен финансов анализ и стана ясно, че отделянето в отделна община ще има изключително тежки финансови затруднения за самата община, което би предположило и големи затруднения на самото население, най-вероятно вдигане на местни данъци и такси“, обясни министър Шишков.

Той посочи и друг важен аргумент, който не позволява създаването на нова община. Населението на град Обзор и няколкото населени места около него е 2331 души. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България този брой жители е недопустим за създаване на отделна община. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени