Connect with us

Нюзрум

ЛУД СКАНДАЛ В НС: Свиленски скочи остро на Пеканов

Published

on

„Вчера в деловодството на Народното събрание е получено писмо от вицепремиера Атанас Пеканов. Ще си позволя да го прочета, за да видите отношението на служебния кабинет, на министрите, на вицепремиера на България към нас, народните представители, към институцията Народно събрание и към българските граждани“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната група.

Той представи писмото на вицепремиера Пеканов към Председателя на НС, в което се казва следното:

„Уважаеми г-н Желязков, на основания чл.93, ал. 3 и чл.111 от Правилника, поради командировка в чужбина, моля да не бъда включван в дневния ред на НС за изслушване в периода 26-28 април 2023 г,, както и да бъде отложен срокът за писмени отговори на въпроси, зададени на 19 април 2023 г.

На същото основание, моля да бъдат отложени и всички други устни и писмени въпроси, които биха възникнали в посочения период“.

„Този човек, повлиян от подкрепата на този, който го е назначил за вицепремиер, който вижда в парламентарния контрол „разпит на министри“, а не изслушване, си позволява да прати това писмо до председателя на Народното събрание“, каза Георги Свиленски.

Социалистът посочи, че чл. 93, ал. 3, на който Пеканов се основава гласи, че министър-председател, зам. министър-председател или министър, може да откаже устен или писмен отговор на въпрос поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи: „Писмен или устен отговор на въпрос, ние искаме изслушване“, уточни Свиленски.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени