Connect with us

Гербери

Експерт взриви БНТ: Кабинет без ГЕРБ е обречен

Published

on

Днешната лидерска среща сякаш даде малък оптимизъм, затова че все пак разговорите продължават. Това заяви пред БНР журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев.

„В политическия сектор сме на ниво отново детска градина и постоянно откриваме топлата вода. Няма какво толкова да се решава, ясна е патовата ситуация – че първият сам не може, вторият сам не може. Колкото и пъти да правим избори, това е положението – избирателите не дават категорична преднина на никой, така че да може сам да управлява. Не можем до безкрай да правим избори и да стигаме до същия въпрос“, коментира той.

Журналистът подчерта, че се е заговорило и за управленска програма. По думите му обаче дори при правителство на малцинството, трябва да има парламентарно мнозинство за приемане на законите.

Според него позицията на Борисов е най-логична и консистентна – такава е логиката на изборните резултати и парламентарна демокрация.

Корупцията е разделящият фактор, но избирателят явно не припозна в ПП-ДБ категоричния носител на антикорупционната политика, коментира още Стойнев.

„Дори да предложат кабинет с втория мандат без участието Кирил Петков и Асен Василев, ако той не бъде договорен предварително с ГЕРБ, е обречен“, убеден е той.

Според него на Борисов му е лесно да бъде ларж, защото неговият електорат не е толкова настроен против. Избирателите на ПП-ДБ обаче са изключително резистентни спрямо ГЕРБ и ДПС и не искат по никакъв начин да се обвързват с тях, подчерта анализаторът. По думите му, ако сега не постигнат малък напредък по ключови реформи, никога няма да ги постигнат.

Според него в един момент избирателите ще осъзнаят, че техните представители не постигат нищо. Хората имат за основен приоритет все пак някой да управлява и да понесе някаква отговорност.

„Отново се плъзгаме по тънките игри – кой ще бъде виновен за поредните избори. Според мен ще е виновен този, който не е успял да ги предотврати и да влезе във властта. Това също ще носи негативи, но по-нататък. В момента който остане отвън, ще касира повече негативи“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени