Connect with us

Нюзрум

Прокуратурата притисна ДАНС! Искат незабавна проверка по казуса с праните пари на руски олигарси

Published

on

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територията на Република България е извършвано пране на пари от руски граждани. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Твърденията за евентуално пране на пари бяха изнесени от депутата Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.  „От наш достоверен източник знаем, че се оказва, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия. Тоест – перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи. Не става дума за банка с български собственик“, заяви народният представител преди няколко дни пред Нова.

По-късно дойде и официална реакция от страна на Българската народна банка (БНБ), в която заявяват, че банковата инстутиция не е сезирана за подобен казус, който по силата на действащата правна рамка за мерките срещу изпирането на пари е в компетентността на ДАНС.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения.

Advertisement

Срокът за извършване на проверка по закон е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени