Connect with us

Нюзрум

Прокуратурата притисна ДАНС! Искат незабавна проверка по казуса с праните пари на руски олигарси

Published

on

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територията на Република България е извършвано пране на пари от руски граждани. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Твърденията за евентуално пране на пари бяха изнесени от депутата Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.  „От наш достоверен източник знаем, че се оказва, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия. Тоест – перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи. Не става дума за банка с български собственик“, заяви народният представител преди няколко дни пред Нова.

По-късно дойде и официална реакция от страна на Българската народна банка (БНБ), в която заявяват, че банковата инстутиция не е сезирана за подобен казус, който по силата на действащата правна рамка за мерките срещу изпирането на пари е в компетентността на ДАНС.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения.

Срокът за извършване на проверка по закон е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство.

Най-четени