Connect with us

Нюзрум

НАПРЕЖЕНИЕ на „Позитано“: Нинова отряза служебния кабинет, ядоса се на ГЕРБ и ПП

Published

on

За нас най-важната тема е гарантиране на бюджет и сигурност за хората. Ние няма да подкрепим предложения проект за бюджет на служебния кабинет. Той е антисоциален по своя характер. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънреден брифинг на „Позитано“. 

Според левицата има необосновани разходи в проекта на финансовото министерство. Тези разходи били в размер на 10 млрд. лв. Освен това нямало и обосновка за какви проекти са тези разходи.

„Капиталовите разходи са важни за България, но смятаме, че тук са завишени. Намираме занижени приходи. Например, по-малко с 1 млрд приходи, защото служебният кабинет променя решението да се събират 100% дивиденти и предвиждат 50. Категорично го обявяваме за антисоциален. Не искаме младите семейства и пенсионерите да плащат тази цена“, каза още тя. 

„Ще представим предложенията си, разбира се, финансово обосновани. Предлагаме служебният министър на финансите да направи отчет, защото имаме въпроси. Вярно ли е, че първите месеци са изхарчени пари, които са предвидени за по-натам, второ, вярна ли е информацията, че първият транш от парите от ПВУ не са използвани по предназначение, а са изхарчени по други разходи и трябва да ги възстановим“, обясни Нинова. 

„Ако това се окаже истина, служебния кабинет иска да има узаконим беззаконията. Искаме това да се направи в парламента, пред всички, на открито заседание, за да знаят всички какво е актуалното състояние на държавата. Искаме обективна оценка. Виждаме, че първите две сили ще правят работна група, заедно с министъра на  финансите, добре, това е тяхно право, но наше право е да искаме пред целия парламент да бъде направен отчет“, каза Нинова. 

„На трето място настояваме списъка от капиталови разходи да бъде разписан и представен. Притискането на дефицита, за да влезем сега в еврозоната, не е приемливо. Предложеният от 6,4% не е реален, заради капиталовите разходи. Сигурно ще намерим и други пропуски. 6,4% е нереално завишение. Един дефицит между 4 и 5 е реален, възможен и не представлява опасност за финансовата стабилност“, посочи тя.  

Нинова сподели, че ако някой ги покани за подкрепа, БСП ще отидат на среща и ще разговарят. 

„Засега преговарят първите две сили, не сме поканени на разговори, ще изчакаме. Виждам, че днес има напредък, може да се състави правителство. Ако ГЕРБ и ПП съставят правителство, ние ще бъдем опозиция на това правителство“, заяви тя. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени