Connect with us

Нюзрум

Каримански обяви тревога, чака ни страшен бич, ако…

Published

on

Бюджетът на служебния кабинет отразява приетите решения на Народните събрания през последните две години. За да бъде адекватен трябва да следва политики. Ако продължим да не изпълняваме Плана за възстановяване и устойчивост, до 2025 г. можем да стигнем до 9% дефицит.

Това каза за „Твоят ден“ бившият съветник на финансовия министър Любомир Каримански.

По думите му в момента нищо не изисква да имаме намалени ставки по ДДС. „Това е много важен данък, от него идват най-много приходи. По всички граници трябва да се затегне контрола, за да се увеличи събираемостта.

Можем да видим всички планирани капиталови разходи дали ще се сбъднат, ако има буфери, да се използват. Всички съществуващи мерки, свързани с подпомагане, трябва да бъдат прекратени.

Advertisement

Публичният сектор трябва да бъде оптимизиран – има ли необходимост от Министерство на иновациите? Оптимизацията е свързана с преквалификация на хората“, коментира той.

Според него политиците се опитват да представят нестандартно решение, което е по добре дирижиран сценарий.

„Режисьорът може да е външен и да не го познаваме още. На лидерската среща цареше разбирателство, но защо още в началото не изпълниха искането на Христо Ивано да има програма. Явно не са имали намерение да правят такава. Корените се крият в това кой с какъв електорат ще разполага на следващи избори.

Имаме ясно дефинирани цели на двете коалиции да не загубят електорат и да имат възможно по-малко щети и по-малко мисъл как икономиката да тръгне напред“, заяви Каримански. 

Той попита чии политики ще изпълнява един бюджет, който трябва да достигне 3% дефицит. Каримански разясни и параметрите по ПВУ. „За 2022 г. планираните приходи са 2,7 млрд., разходите са 1,3 млрд.

Advertisement

Реалните разходи са само 100 млн. През 2023 г. планираните приходи са 0, защото предстои предоговаряне, което е поне 6 месеца. 1,3 млрд. могат да бъдат изхарчени. Има риск да не усвоим средства по ПВУ, а капиталовите разходи отиват към края на периода“, обясни финансистът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени