Connect with us

Гербери

Време ли е Борисов да активира план „Б“ за правителство? Политолози разнищиха темата

Published

on

План Б за съставяне на кабинет подготвя ГЕРБ, след като коалиция с “Промяната” се оказва невъзможна, коментират политолози пред “Труд news”. Независимо от позицията на ПП-ДБ, от ГЕРБ са решили да проведат среща с втората по големина парламентарна формация и да направят опит за сближаване за формиране на правителство.

Лидерската среща между двете най-големи парламентарни формации е насрочена за днес, но според анализатори от нея не се очаква решение за редовен кабинет. Причината е, че представители на ръководствата на “Продължаваме промяната” и на “Демократична България” вече обявиха, че нито ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, нито ще допуснат участие в правителство, заедно с ГЕРБ.

В неделя, съпредседателят на ПП Кирил Петков, обяви че на лидерската среща ще говори за тяхно правителство на малцинството, за което смята да търси подкрепа от всички. “Ако те искат да видят що за правителство ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем. На тази среща ще бъдат представени политиките и срокът, в който евентуалното правителство на малцинството може да функционира”, заяви Петков и добави: “Не е казано, че срокът трябва да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген.” 

Съпредседателят на другата коалиция в парламентарната група ПП-ДБ Атанас Атанасов беше доста краен. Каза, че Борисов не трябва да им предлага условия, докато не е върнал мандата.

Самият първи мандат не само, че не е даден на първата по големина коалиция в парламента, но президентът не е обявил кога ще го връчи. Според източници, близки до “Дондуков”, най-вероятно това ще се случи в сряда.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще имат срещи с лидерите на всички партии в парламента. Според депутати от различни партии предстоят сериозни разговори за формиране на правителство с БСП, ДПС и ИТН. Четирите партии общо имат 139 депутити.

Медията потърси за коментар лидерите и на трите партии с въпроса “при какви условия, бихте подкрепили кабинет с първия мандат”. Нито един от председателите на тези формации не отговори. Мотивите бяха приблизително еднакви – още нямали покана за лидерска среща, а също така предстояло да се вземе решение от ръководните им органи.

БСП досега декларираха, че не биха участвали във властта с ГЕРБ, но според източници в партията имало и друго мнение, което можело да надделее. Проблемът с БСП е позицията за Украйна и популистките искания за раздаване на пари на пенсионери, майки, социално слаби, както и за вдигане на минималната заплата.

ДПС обявиха още в предишния парламент, че са готови да участват в евроатлантическо правителство. Повтаряха го и по време на предизборната си кампания и според депутати от движението е въпрос на преговори получаването на подкрепа от партията им.

От ИТН още не са заявили позицията си, но гласуването на групата за председател на НС даде основание на наблюдатели да смятат, че са станали сговорчиви.

Трите парламентарни групи – ГЕРБ, ДПС и ИТН общо имат 116 депутати, които не са достатъчни за сформиране на правителство. Затова се твърди от експерти и политолози, че БСП държи ключа за правителство с първия мандат. Ако по време на разговорите се стигне до консенсус, очакванията са да бъде предложен експертен кабинет.

При положение, че това не се случи, от ГЕРБ ще предложат за гласуване партийно правителство, коментират политолози, според които ако не мине правителство с първия мандат на ГЕРБ, то няма да се състои и с правителство с втория мандат на ПП-ДБ и е по-вероятно държавата да влезе в нови предсрочни избори. Анализатори посочват, че парламентарните формации трябва да направят компромиси.

Приемат правилника на парламента в сряда

Започват преговори за шефове на комисии

Правилникът на 49-то НС се очаква да бъде приет в сряда, а след гласуването му ще стане възможно да се формират и парламентарните комисии. Така ще се отпуши работата на парламента, който в момента не може да гледа закони, тъй като няма постоянни комисии.

За днес е насрочено заседанието на временната комисия, която работи по новия правилник. Неин председател е Радомир Чолаков от ГЕРБ. В 18 часа вчера изтече срокът за предложения. Опасенията бяха, че ако има много нови текстове, приемането на правилата за дейността на 49-то НС ще се забави. Само ИТН бяха внесли предложения, което означава, че няма проблем още в сряда да се гласува правилникът.

След това предстоят преговори между партиите за председателство на ключовите постоянни комисии. Знае се, че ПП-ДБ ще поемат ротационното председателство на правната комисия, а ГЕРБ ще излъчат шеф на енергийната.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да оставим държавата да влезе във финансов колапс

Най-стабилното правителство би било между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви многократно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от началото на 49-ото Народно събрание. И по предложение на първата политическа формация в парламента бяха проведени няколко срещи между работни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за най-важните закони и финансовото състояние на държавата.

Паралелно с това Борисов проведе срещи и с лидерите на останалите парламентарни групи. Винаги може да се намери и друг план, но той нито ще е стабилен, нито ще успокои обществото. Ние сме отговорни – като се опре до бюджета, ще търсим начин да се решава. Няма да оставим юни държавата да влезе във финансов колапс”, заяви лидерът на ГЕРБ пред президента Румен Радев.

А след като служебното правителство обяви 6,4 процента дефицит в проектобюджета за 2023 година, Борисов беше категоричен: “Тук или ще има смели и храбри партии, които ще защитят държавата си, като на първо място поставям ПП-ДБ, или заставаме заедно зад бюджета и реформите, или пускаме дълга и държавата ще колабира юни месец, ако не натиснем копчето за нов 12 млрд. дълг”.

Ще положа и полагам всички усилия да имаме редовно правителство, категоричен бе бившият премиер само преди ден. И даде да се разбере, че след като първата политическа формация ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ще бъде номиниран и министър-председател “в зависимост от ситуацията”.

“В тези условия не е честно да се хвърля отговорност на една партия. След като всички вкупом и БСП, и ИТН, и президентството със служебните правителства, и ПП, и ДБ, две години допринесоха колкото можаха за това, сега да ме гледат отстрани, и да ми казват “Борисов да си носи отговорност, че е пръв” – не е честно”, каза Бойко Борисов. И предупреди: “Държавата е издънена, бюджетът го показва ясно!”.

Делян Добрев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ: Трябва да сформираме кабинет, въпреки електоралната щета, която
ще понесем

ПП-ДБ не могат да надмогнат собственото си его. Каква е логиката да си втори, да не си спечелил изборите и да искаш да направиш кабинет. Обаче кабинетът да е само твой. Не е логично. Не разбирам как те няма да ни подкрепят нас, първата политическа сила. При положение, че ние им предлагаме да участват във властта справедливо.

Те обаче казват, когато дойде вторият мандат при нас, тогава вие ще ни подкрепите, а ако вие не го направите, ние ще говорим с всички останали. Нали другите бяха лошите, не искаха да имат нищо с тях? Тоест, те ще отидат при “лошите сили”.

След като президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, ние трябва да сформираме правителство. Ние ще говорим с всички, защото смятам, че трябва да има правителство. Напълно безотговорно ще е да се отиде пак на избори. Хората ще ни гонят с камъни. Много важно е да сформираме кабинет, въпреки електоралната щета, която ще понесем.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ: Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани

Предстои лидерска среща. Най-важно е тези лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата. Трябва да има откровен разговор с всички лидери и политически групи в парламента. Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани. Целта е стабилност и редовно правителство. Щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемем този риск.

Все още има няколко варианта – първо, да убедим втората по големина парламентарна група заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат.

Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на – ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получим втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговори за това какво следва.

Няма никаква логика първата политическа сила да се откаже в полза на втората да реализира мандата, само и само защото втората поставя условия и ултиматуми. Ако не се договорим за общо управление с равно участие, тогава е напълно безсмислено да продължават разговорите, които да симулират добрия тон, а да не стигат до краен резултат.

Росен Желязков, председател на 49-ото НС: Ще търсим подкрепа, без коалиционна формула

Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от останалите формации, без да търсим коалиционна формула. Възможно е правителството да бъде като кабинета “Габровски” или да е чисто партийно.

Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде премиер. Смятаме, че стабилното управление, дори и за кратък период от време, е възможно между първата и втората политическа формация. Нямаме политически различия с втората политическа формация. Но когато на преден план се постави въпросът: “Какво мислят нашите избиратели”, всичко отива в канала. Основното правило в политиката е кой носи политическата отговорност.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: България е в криза и трябват общонационални политики

Възможно е правителство с първия мандат и без ПП-ДБ, защото когато една държава е в криза и всички параметри на устойчивостта са разклатени, когато една държава взема заем след заем и още през юни може да изпаднем в още по-дълбока финансова криза, това предполага спешни и общонационални мерки.

Общонационалните политики вече не разграничават ляво и дясно, не разграничават ние сме “за” или “против” по теми от международен аспект, защото националната стабилност, националният суверенитет и бъдеще, трябва да бъдат защитени. В такава ситуация се събират леви и десни в името на държавата.

Затова ни трябва лидер, който да обедини всички в запазването на националната сигурност. Затова и отговорът ми е, че “Да, може!” да се съберат за общо управление всички, които имат адекватна оценка за време, място и собствена роля. И всичко трябва да бъде разказано ясно на избирателите. Ако ПП-ДБ са пречката за национално обединение, ако ПП-ДБ са вързани от избирателите си и от други външни зависимости и не могат да влязат в коалиция с ГЕРБ-СДС, именно това е начин да бъдат ограничени.

Стратегията трябва да бъде на справянето с проблемите, които са ясно назовани, а не на оцеляването. Избирателите на ГЕРБ също не одобряват коалиция с ПП-ДБ, т. е. в продължителното усилие за събиране те проявяват изключителна толерантност.

Продължаването на времето за преговаряне противоречи на необходимостта от бързи действия на фона на данните за финансовото състояние на държавата. Забавянето на връчването на мандата оставя двете политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в ситуация, от която няма изход, капан, в ситуация на слабост.

Политологът Цветанка Андреева: Редовно правителство ще сложи държавата в релси

Очакват се компромиси при толкова фрагментиран парламент и беше ясно, че всяка партия ще понесе някаква електорална или имиджова щета, но това е политическата логика. Предложението на ПП за правителство на малцинството е абсолютно несъстоятелно, защото с 64 депутати не можеш да претендираш за контрол на изпълнителната власт. Тази формула за правителство на малцинството на ПП ще им се отрази много повече като щета, защото те не поемат риск да управляват.

Тяхното очакване, че ще бъдат много по-силни като опозиция на местните избори, може да им изиграе лоша шега. Сега пред ГЕРБ-СДС стои политическата алтернатива да поеме риск или да влезе в друга, не толкова “престижна” коалиционна формула или да тръгнем на нови избори.

Разбира се, съществува вариант Б, независимо, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори от самото начало за най-стабилната коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Естествено е да има вариант и за коалиция извън участието на ПП-ДБ в нея.

Проблемът на такава коалиция е, че тя не може да бъде чисто идеологически устойчива, защото ще се съберат партии, които са несъвместими по идеология. И все пак по логиката, че редовно правителство е много по-добре за обществото в условията на тази криза, отколкото да продължим агонията на служебната власт, по-отговорно е партиите в парламента да поемат този риск и да направят правителство.

Може да е временно, може да е експертно, не толкова силно изявено с политически фигури, за да сложат държавата в релси.

Виждаме, че алтернативата на безвластието, която някак минава през конституционния инструмент на служебната власт, доведе държавата до сегашното състояние.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени