Connect with us

Нюзрум

Доц. Киселова отправи неискан съвет към Радев

Published

on

Държавният глава трябва да даде време на партиите, за да има живот НС. Да се бърза с връчването на мандатите не би било правилно. Ако Радев форсира процеса, партиите ще го обвинят, че не са намерили път един към друг. Той ще им даде възможност за разговори, които ще вървят паралелно със законодателния процес. Ако партиите се отклонят от заявените ангажименти, ще забърза процедурата по връчване. 

Това каза за „Твоят ден“ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея Радев е очертал няколко приоритета, които са най-важни – бюджет, усилия за приемане в Шенген, ПВУ. „Следващия месец 19 институции ще трябва да бъдат обновени заради изтекъл мандат. Не е толкова важна местната власт, колкото да се покаже, че се поема отговорност за едно управление след месеци на нестабилност“, посочи тя.

От своя страна конституционалистът д-р Борислав Цеков заяви, че президентът следва да върви по ритъма на партиите. „Радев трябва да бъде поздравен с конституционната философия на процедурата по консултациите.

Много внимателно трябва да се показва на партиите, че отговорността е в тях. Би било нелогично президентът да торпилира волята на първата сила да състави правителство, като избързва с връчването на първи мандат. Президентът трябва да се сдържан и да не се опитва да диктува политическия процес“, подчерта той.

По думите му кога ще се връчи първия мандат зависи от ГЕРБ. „Президентът трябва да чака да му бъде посочен кандидат за премиер. Първата партия не може да си позволи да разтяга процедурата от гледна точка на парламентаризма“, смята Цеков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени