Connect with us

Гербери

Неочакван старт на лидерската среща! Петков се врътна и отказа подкрепа, Борисов настоя

Published

on

Стартира лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От името на първата политическа сила пристигнаха Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасов, Даниел Митов и Румен Христов. 

От ПП-ДБ дойдоха Кирил Петков, Христо Иванов, Асен Василев, акад. Николай Денов, Атанас Атанасов. 

Лидерите на партиите не си стиснаха ръце при пристигането им, а директно седнаха на масата за преговори. 

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство, дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, изтъкна Бойко Борисов в началото на срещата.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на Бюджет 2023 с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно“, призова той. 

„От г-н Василев чухме, че след 14 юни ще станат, да не плашим хората, но недобри неща за България. Да чуем вашите предложения, да ни ги представите и да мислим как да процедираме. Благодаря“, допълни той и даде думата на ПП-ДБ.

„Както през миналото НС, така и сега, готови сме да говорим. Бюджетният дефицит от 3% е важна цел за нас. Ние вярваме, че е възможно да се вдигнат данъците без да се съкращава програмата. Има секторни политики, които са важни и сме готови да говорим – сектор енергетика, правосъдната реформа. Отзовахме се, за да говорим по тези важни въпроси. Бюджетът трябва да бъде приет отговорно. Във връзка с правителството – ние в първи мандат не можем да подкрепим правителство. Това беше заявено от самото начало, но сме готови да говорим за тези политики и да видим, в рамките на отговорното поведение, какво можем да постигнем с бюджта“, заяви от своя страна Кирил Петков. 

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага сериозни капиталови разходи, но не са отчетени приходи, като добави, че бюджет с 3% дефицит е постижим.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили. „Трябва да се огледат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. – двойно спрямо миналата година, разходите за издръжката на ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности. Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина, по който са направени. Трябва да се огледат детайлно нещата с Министерство на финансите.Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база – светът се променя, държавата се променя. Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит“, каза Василев.

„Мнозинството, което можем да формираме заедно в парламентарнтите комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти, както и на държавния бюджет през следващата седмица. Отново напомняме на служебното правителство, че не е изпълнен ангажиментът по законодателните промени по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да имаме изпълнени проекти, за да получим следващи плащания“, допълни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма, посочи тя.

Според нея няма противоречия по законодателните промени за разследването на главния прокурор и създаването нов антикорупционен орган.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

„Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала, ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия“, каза Петков.

„Важно е да има правителство, за да направим това, за което говорим. Иначе ще работим на тактове от по 2 месеца, докато на хората не им омръзне от нас. Затова да минем на това, което казвате – че няма да ни подкрепите с първия мандат, но искате да ви подкрепим безусловно с втория мандат. И да ви контролираме през парламента. Независимо кое ще е правителството, ние можем да го контролираме през парламента“, посочи Борисов.

„Да чуем, както г-н Петков казва, празен чек, хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем като си отидем в Изпълнителната комисия да видим кой ще е премиер, министри и да видим какво предлагате“, обърна се лидерът на ГЕРБ към Кирил Петков.

„Слушам разумни хора. Когато няма камери, всички работите много по-добре. С г-н Петков сме си простили и нищо не ни пречи да работим заедно“, заяви Борисов.

„Няма да водим други разговори, докато не изчерпаме всички варианти с вас“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Не е инат, че не искаме да подкрепим вашия мандат, но това сме обещали на избирателите ни. Ние също искаме да има правителство. Готови сме да продължим този разговор по политики и закони. Но отговорността и първият мандат в момента е при вас“, каза Кирил Петков.

„Очаквате ние да предложим състав на кабинет преди втория мандат. Това не е традиционна практика и трябва да го обсъдим“, отговори Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ своя страна обясни, че иска да научи състава на проектокабинета, за да е наясно как да действат, за да не се отиде на нови избори.

По думите на Василев трябва да се изготви ясна управленска програма освен законодателна. „Ние трябва да водим и процеса каква програма ще изпълнява този кабинет, ако искате да получите състав на кабинет. Трябва да се консултираме в групата. Защото освен бюджет има различни политики в другите сектори“, каза той, като поясни, че ако има съгласие за управленската програма, тогава трябва да се мисли за състав.

„Това ще е правителство на ПП-ДБ. Ако този процес е приемлив за вас, можем да го обсъдим“, каза още Василев.

„Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни и предложенията и решенията. Първият и вторият са без значение в случая. Това са казали хората. Нашите избиратели са казали да направим правителство. Затова някакво нестандартно решение, Асене, трябва да се намери. Отчаянието на хората е факт“, контрира Борисов Асен Василев.

„Може би в подобен формат може да се видят кои биха били приоритетите на правителството, в точни времеви диапазони. И тогава да видим дали може в подобен тон това да се случи“, коментира Кирил Петков.

Лидерската среща приключи с благодарности от страна на Борисов. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени