Connect with us

Нюзрум

НЕОЧАКВАНО: Прокуратурата иска имунитета на още един депутат

Published

on

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. А., депутат в 49. Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д. А. за престъпление по чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК (търговия с влияние). 

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд.

Централната избирателна комисия е обявила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г. имената на избраните народни представители в 49. Народно събрание, като подсъдимият Д. А. е обявен за избран народен представител. На 12.04.2023 г. подсъдимият Д. А е положил клетва като народен представител.

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.  

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Димитър Аврамов, докато той беше депутат и в 48-ото НС. Главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер – за търговия с влияние. С определение от 17.10.2022 г. Софийски градски съд спря наказателното производство срещу Аврамов поради придобиване на депутатски имунитет.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени