Connect with us

Гербери

На крачка от Шенген: Шефът на НС и Мецола обсъдиха присъединяването ни

Published

on

Присъединяването към Шенген до края на годината е сред основните приоритети на България, страната ни високо оценява подкрепата на Европейския парламент по тази тема. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Двамата участват в Конференцията на председателите на парламентите на държавите членки на Европейския съюз в Прага, Чехия, съобщиха от правителствения пресцентър.

Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността и единството в ЕС и ще е от полза на българските граждани и бизнес, подчерта още Росен Желязков. Работим в тясно сътрудничество с Румъния и споделяме виждането, че двете страни трябва да се присъединят едновременно към Шенгенското пространство, тъй като следват една и съща процедура и критерии, допълни той.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че парламентът подкрепя безусловно членството на България в Шенген, защото страната е покрила всички критерии за членство.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че България разчита на подкрепа от Европейската комисия и партньорите за укрепване на българо-турската граница. Смятаме, че сигурността на тази граница е от голямо значение за всички европейски страни и техните граждани, добави той.

Росен Желязков подчерта отново пред Роберта Мецола, че България е активно ангажирана в усилията на международната общност за спиране на руската агресия срещу Украйна. Подкрепата за Украйна е подкрепа за демократичния и основан на правила международен правов ред, отстояването на европейските ценности, суверенното право на всяка държава сама да определя пътя си на развитие и геополитическа ориентация, заяви той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени