Connect with us

Нюзрум

Нинова посети премиера на Португалия! Оплака се за ситуацията у нас и отговори на неочакван въпрос

Published

on

Корнелия Нинова и премиерът на Португалия Антониу Коща разговаряха за социалните, икономическите и финансови предизвикателства пред Европа, както и за антикризисните мерки на левите партии.

Срещата се състоя по покана на премиера Коща и по повод честванията на  50-ата годишнина от учредяването на Социалистическата партия. В тях взеха участие премиерът на Испания Педро Санчес, новоизбраният президент на ПЕС Льовен и други лидери на леви партии.

Основен акцент в разговора бяха мерките, предприети от португалското правителство за защита на най-уязвимите граждани и съвпадението на част от тях с предложенията, защитавани от БСП в предизборната кампания. Повече средства за здравеопазване, увеличение на пенсиите и социалните плащания с изпреварващ инфлацията процент, замразени цени на обществения транспорт, нулева ставка на ДДС за 46 храни, допълнителна месечна подкрепа за най-уязвимите семейства, вкл. т.нар. „детска гаранция“ са само част от мащабния социален пакет на португалските социалисти за тази година.

Нинова информира Коща за политическата ситуация в страната и отражението на политическата криза върху икономиката и социалната политика. На въпрос на Коща за възможността за съставяне на правителство, Нинова разясни процедурата и предстоящите конституционни стъпки, като потвърди намерението на БСП да проведе допитване до всички членове на партията, ако получи предложение за участие в редовно правителство. 

Нинова и Коща се договориха за по-тясно сътрудничество и обмяна на идеи между двете партии при обсъждането и изработването на националните антикризисни мерки и за предстоящите европейски избори.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени