Connect with us

Гербери

Политолози разкриха: ето какви компромиси трябва да направи ГЕРБ, за да има правителство

Published

on

ГЕРБ трябва да промени вижданията си, че ще прави същинско политическо правителство. Трябва да се направи компромис по посока на програмен кабинет. ПП-ДБ пък трябва да променят позицията си – да приемат предварително споразумение с ГЕРБ в първи мандат или за договаряне на програмен кабинет с втория мандат. Това каза пред Nova News политологът проф. Огнян Минчев.

По думите му има възможност Борисов да се съгласи да подкрепи ПП-ДБ, само ако форматът на правителството с втория мандат и публичното договаряне, да бъде гаранция, че кабинетът ще се случи.

„Малко се съмнявам, че ПП ще позволи да има правителство без техните лидери. Задкулисните форми на натиск са скрит ключ към разрешаване на ситуацията. ПП не създадоха позитивен дневен ред от демонтирането на предишната власт, затова компромисът би бил компромис с интимната същност пред избирателите им. За ГЕРБ също не е лесно да приеме странните претенции от ПП-ДБ, като например да се откажат от своя мандат, това е в разрез с цялата нормативна и ценностна система на демократичното управление“, заяви той.

От своя страна политическият анализатор Кристиян Шкварек смята за логично Радев да избърза с мандатите, за да не се състави кабинет и да остане на власт. „Целта са избори през юли. За да има ротационен председател на НС, трябва да се стигне до редовен кабинет. Въпросът е кой ще направи по-големият компромис. Трябва да се намери пресечна точка. Немислимо е ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП с премиер Петков и министър Василев, но биха направили компромис и да подкрепят техния мандат. ПП пък трябва да направят компромис и да не предлагат тези лица“, коментира той. 

Според него ПП не може да наложи позитивен дневен ред чрез постоянни избори. 

Най-четени