Connect with us

Гербери

ГЕРБ попиля надеждите на ПП-ДБ за втори мандат

Published

on

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова коментира пред БНТ, че не вижда нито един разумен аргумент, с който ГЕРБ да подкрепи ПП-ДБ за втори мандат при положение, че не е получила тяхната подкрепа за първия.

„Повече от всякога имаме нужда от стабилно редовно правителство. Поведението на ПП-ДБ е странно, постоянно повтарят, че имат решение на органите си да не подкрепят правителство на ГЕРБ и да не участват в едно правителство с ГЕРБ, което ние уважаваме. Но в същото време разчитат на подкрепата на ГЕРБ за втория мандат. Нали разбирате, че това е абсурдна ситуация. Не виждам нито един разумен аргумент, с който да подкрепим ПП-ДБ за втория мандат, а в същото време да не получим тяхната подкрепа за първия мандат. Няма как да се случи. Ако няма правителство с първия мандат, очевидно няма да има и правителство с втория мандат. Ние сме първа политическа сила. Аз не виждам ПП и ДБ да имат и по-добри експерти от нашите. Не виждам и те да са по-добри управленци от нас. Така че, няма никакво логично обяснение ние да подкрепим втория мандат на ПП“, категорична бе тя.

Петкова потвърди амбицията на ГЕРБ-СДС да съставят редовно стабилно правителство. Тя вижда в стабилното мнозинство единствения шанс за постигане на 3% бюджетен дефицит. Според нея с дефицит от 6,4% България ще се отдалечи трайно от еврозоната и има риск да бъде стартирана наказателна процедура срещу страната ни и да ни понижат кредитния рейтинг.

„Това ще бъдат трудни за взимане решения и точно това налага създаването на такъв тип стабилно управление. Очакваме всяка партия да каже мнението си по предложения проект на бюджета на служебното правителство – какво е реалното състояние и какво искаме да се получи. Най-важната ни задача е да направим такова правителство, което да изведе България от състоянието, в което се намира. Времената са такива, че истинските политици и държавници трябва да намерят сили да излязат от вътрешнопартийните си интереси. И всеки, който не осъзнава всички тези предпоставки и рискове, смятам, че ще загуби. ПП и ДБ няма да станат по-симпатични на своите избиратели, ако доведат страната до шести предсрочни парламентарни избори, които на практика няма да доведат до нищо различно“, заяви тя.

Петкова не коментира кой ще бъде номинираният от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател. От думите ѝ стана ясно, че е скептично настроена към възможността при правителство с ПП-ДБ финансов министър да е Асен Василев.

„Трябва внимателно да се замислим дали това е подходящият избор. Все пак те доведоха страната до 6% дефицит, което е катастрофа“, коментира Теменужка Петкова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени