Connect with us

Нюзрум

Експерт предупреди за вълна от протести насред политическата криза, причината

Published

on

Не смятам, че към момента имам шанс за редовен кабинет. Имаме надцакване между двете коалиции, които са начело и по-скоро тупат топката и продължават да прехвърлят отговорността върху служебното правителство, поради което виждаме и този наистина доста страхлив бюджет.“ Това коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ по Euronews Bulgaria.

Тя посочи, че в бюджета, представен от служебната власт, не са разписани размерите на минималната заплата за 2024 и 2025 г.

„Защо? Защото когато служебното правителство обяви едни размери на минималната работна заплата за следващата и по-следващата година, се надигна рев отстрана на работодатели и някои неолиберални икономисти, че твърде рязко се повишава МРЗ“, допълни Григорова.

По нейните думи поради рекета на партиите върху служебната власт, в проектобюджета за 2023 г. няма заложена никаква по-различна политика спрямо предходните: „Партиите обясняват собствената си невъзможност да формират управление през критики към служебното правителство.“

Григорова предупреди, че е възможно напрежението по сектори да избухне и на улицата. От КТ „Подкрепа“ настояват за въвеждане на необлагаем минимум, което ще увеличи дефицита, но ще остави повече доходи на семействата.

Според Григорова трябва да бъде въведено прогресивно данъчно облагане и даде пример – лицата с над 5 000 лв. месечна заплата да бъдат облагани с данък 20%, вместо досегашните 10%: „Много искат да влязат в Еврозоната, но не искат да приложат европейски данъчни системи – това раздвоение на личността води до това, което имаме в момента. Не може да имаш африканска данъчна система, вместо европейска, а да искаш да влизаш в Еврозоната.“

Корпоративен данък в България (10%) е вторият най-нисък в ЕС след този в Унгария (9%), отбеляза Григорова и добави, че през 2022 г. фирмите у нас регистрират близо 100% ръст на печалбата спрямо 2021 г. – от 25-27 млрд. лева декларирана печалба нараства до 47 млрд. лева.

Според синдикалиста от КТ „Подкрепа“ опасенията, че с проектобюджет 2023 г. България няма да успее да влезе в Еврозоната, са неуместни.

„Тези истерични изблици не ги припознавам, тъй като все още действа дерогацията от ЕК по отношение на Маастрихтските критерии – тоест и тази година имаме право да не изпълняваме въпросните критерии“, подчерта Григорова.

Тя отбеляза, че има започнати процедури за стачни действия, като в няколко държавни институции, сред които НОИ, НСИ, КЗП и Летище Пловдив, се трупа напрежение и има заявена стачна готовност.

Ако не прехвърлим тежестта от кризата върху тези, които печелят от нея, няма как да не се натрупва дефицит и доходите на хората ще намаляват, каза още Григорова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени