Connect with us

Нюзрум

Джамбазки изстреля три остри въпроса до ЕК, заради скандалното изказване на подпалвача в Битоля

Published

on

Повод за поредното питане на евродепутата от ВМРО е скандално изказване на подпалвача на Българския културен клуб в Битоля. „Наглост и мерзавщина от подпалвача на Българския клуб в Битоля!“, предава TRIBUNE.

С тази позиция излезе съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки по повод изказване на Ламбе Алабаковски, че е щастлив, че е подпалил българския културен клуб в Битоля. Припомняме, че миналото лято клубът беше подложен на умишлен палеж, а нападателят получи най-ниската присъда – шест месеца условно. Днес същият нападател заявява публично, че е горд със своето деяние и не изпитва никаква вина.

По тази причина Ангел Джамбазки лично сигнализира Европейската комисия и поставя на нейното внимание няколко важни въпроса, свързани с настоящата ситуация в Република Северна Македония. Предвид усилията на Комисията да се бори с всеки вид дискриминация, българският представител в Европейския парламент отправя към институцията следните въпроси:

1. Какво смята Европейската комисия за правната санкция за престъпления, извършени от омраза в Република Северна Македония?

2. Как Европейската комисия смята да включи гаранция за правата на българите и българските културни институции в преговорната рамка на Република Северна Македония, както и в бъдещите доклади относно напредъка на същата?

3. Предвид зачестилите нападения срещу българи и български културни институции, какво е състоянието на върховенството на закона в Република Северна Македония според Европейската комисия?

В писмото си до Комисията Джамбазки припомня още нападенията над българи и български културни институции в Република Северна Македония от последната една година и настоява за реакция от страна на европейските институции.

Ангел Джамбазки излезе и с позиция във връзка със скандалното изказване на нападателя над българския културен клуб в Битоля. Той коментира, че думите на подпалвача са резултат от големите отстъпки пред македонизма.

Един терорист, жалък страхливец получава възможност да се гордее със „сите чувства, патриотски“ и да всява омраза към българите в Македония. Години наред антибългарска пропаганда, фалшификации за татари, окупатори и прочее лъжи в образователната система водят до този радикализъм на промитите мозъци. Затова нашата борба е да спрем дискриминацията над българите, да върнем тяхното достойнство и свобода. Защото Македония е, била е и ще бъде българска. Това е истината и ние няма да отстъпим и милиметър от нея, коментира още съпредседателят на ВМРО.

Най-четени