Connect with us

Гербери

ИЗВЪНРЕДНО: Борисов побесня заради ПП-ДБ! Предупреди и „Възраждане“

Published

on

Искам да споделя какви са настроенията за решаването на тези въпроси. Това, което всички трябва да знаят. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг на партията. 

„Като част от екипите, които преговаряха по законодателната рамка, приехме, че ще работим по определени приоритети. Това са над 30 закона, които не са лишени от съдържание. Имаме спор по някои от техниките, включително имаме спор по логиката на самите закони, както и по тяхното навременно приемане, но нямаме спор, че е нужно работещо народно събрание, което да взема решения и да излъчи правителство.

Много ни изненадва, че на фона на тези уж добронамерени разговори и стратегии, които заедно чертаем, вече темата е друга. Колегите ни от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и за това, че искат да се разграничат от ГЕРБ“, обясни Десислава Атанасова. 

„Ако само преди месец Асен Василев, който беше свален с вот на недоверие, твърдеше, че трябва да се намерят нормални учители, а не такива с чорапогащници с дупки, това е резултатът от работата на правителството им – огромна дупка в бюджета и бюджета за образование. За съжаление сега трябва заедно да търсим възможности, за да не затъне държавата ни в популизъм и липса на перспектива“, каза тя. 

Друго исках да кажем, но и вие като ПП-ДБ си карате по инерция, все едно отново идват избори. Служебното правителство бяха упрекнати за цифрите, но пред нас вече стои официално закона за бюджета и актуализираната бюджетна прогноза, която много пъти съм искал да видя. Тя е актуализирана за следващите една-две години, защото минават като миг.

Случката е, че дългът ще стане 70 млрд. Обръщам се към „Възраждане“, 2,2 млрд ще отидат в лихви в чуждите банки, за да платят този огромен дълг. Това ни очаква, за всеки, който каже, че иска сам да управлява.

Честното беше да имаме днес отговор от ПП с кой желаят и от кой желаят подкрепа. „От всички“ означава, че нямат намерение да го правят. След като не искат да конкретизират, започваме да четем бюджет. Едно е ясно – деня, в който президентът излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в най-бялата организация – чакалнята на еврозоната.

Сега щяхме с Хърватия да сме в еврозоната. От всички критерии сега няма нито един изпълнен. 6,4% бюджетен дефицит. Честито на „Възраждане“. С този показател еврозона няма. Става и безсмислена опорката за еврозоната“, заяви Борисов.  

Той заяви, че ако 6,4 се задраска и стане 3% дефицит,ще трябва да се режат още разходи. 

„Двойно трябва да отрежем. Честно е преди да се състави правителство лидерите на всяка партия да изкоментират бюджета. Да не се оглеждаме в миналото, защото още утре ще се спънем в настоящето“, обясни той. 

Борисов каза, че не вижда пари за инфраструктура в бюджета, който е предложен от служебния кабинет. 

„На базата на това се налагат три избора и се обръщам към лидерите на партиите – да коментират бюджета и да кажат на кое решение се спират. Защото на това, което са се обединили, аз повече вярвам на ЕК, МВФ, БНБ, която дори до 0,4% стига.

Сиреч, имаме милиард разлика, която може да не се събере. Инфлацията ще се понижи, защото в Европа се понижава. Постепенно ще се свали“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Той заяви, че инфлация се лекува само с инвестиции, но на този етап това няма как да се случи. 

Има три решения и държа ПП да кажат за кое са, защото както ние се съгласихме, че справедливостта, правосъдната реформа, макар че не видяхме да се е променило нещо в борбата с корупцията с незаконните арести, следват тези три изводи – вдигане на данъци. Чувате ли? Помните ли колко пъти съм предупреждавал.

В основата ни е плоския данък, за да привличаме инвеститори. Ако това не се направи и остане 6,4% дефицит, забравяте за еврозоната.

Второто лечение се казва Симеон Дянков. Постна пица, затягане на колана, рязане на разходи. Важно е да чуем ПП, ДБ и Иван Костов, който каза, че няма да гласува повече за тях.

Ако и това не се направи, отиваме на трети вариант – никоя партия не поема отговорност, догодина от 12 стават 30 млрд., по-догодина 70 млрд. Това са цифрите и се обръщам добронамерено към всички. Следва отговор на въпроса ние ще гласуваме ли таван на лимита на външния дълг. Трябва ли да накарам партията ми, която в целия модел държеше бюджетите на излишък до ковид кризата, сега трябва да натиснем копчето и да отидем с още 12-13 млрд. нов дълг“, обясни той.  

„Както „Възраждане“ се дразнят на пропагандата, аз се дразня на тяхната. Никой не ми е казал какво да правя. Имаме американски и европейски партньори. Не може да говориш срещу европейския съюз и да преговаряш за еврата им, които идват. Или не искаш нищо, или се съобразяваш с решението на ЕС. Ние не сме по-малко бабаити.

Не знам ПП и ДБ какво са се уплашили. Искат да преговорим ПВУ, за да дойдат еврофондове. Много от авансите са похарчени и вие сте го проспали това“, обърна се Борисов към журналистите. 

Най-четени